BAPA BOREK, ANAK RINTIK

bapa borek, anak rintik ataupun peribahasa yang sama juga maksudnya adalah si anak mengikuti dan mencontohi bapanya.ikut teladan dan perangai yang baik memang bagus.tapi janganlah pula ikut perangai yang tidak senonoh pula kan.

nadia juga suka ikut perangai abah nadia yang gemar membaca.memang membaca merupakan hobi nadia tapi daripada nadia kecik lagi nadia selalu perhatikan abah nadia suka sangat membaca surat khabar, majalah dan buku ilmiah.jadi nadia pun terikut-ikut perangai abah yang suka membaca tu.haa jadi bapa borek, anak rintik la kami.

abah nadia membaca di taman permainan


sampai sekarang ni, abah nadia masih lagi membaca di kala usianya sudah hampir mencecah 60 tahun tahun depan.abah nadia merupakan idola dan sumber inspirasi nadia.banyak isu semasa yang berlaku di seluruh dunia abah nadia tahu awal lagi daripada nadia memlalui minatnya yang membaca tu.ha banyak kelebihannya kan bila kita suka membaca.taklah jadi seperti katak di bawah tempurung ja.

nadia berharap anak nadia juga menjadi generasi yang suka membaca.amalan membaca jika dilakukan oleh ibu bapa di rumah, anak-anak akan terikut sikap ibu bapanya yang suka membaca.daripada situ dapat diterapkan amalan membaca di kalangan anak-anak muda kita.

  ­čĺŁgenerasi membaca merupakan generasi yang berjaya kerana kaya dengan ilmu pengetahuan.


abah nadia bersama 2 orang cucunya


6 comments:

 1. Akak pun suka membaca dan sekarang minat membaca jatuh pada anak dara akak...

  ReplyDelete
  Replies
  1. wah bagusnya kak..ke mana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi kan...alhamdulillah..

   Delete
 2. Mesti ada anak-anak akan mengikut jejak langkah kan :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. ya, harap anak2 akan ikut jejak langkah saya la nnti...amin

   Delete
 3. Bagus tabiat membaca ni kalau berjangkit kat semua org bagus laa

  ReplyDelete

Powered by Blogger.