RESEPI SUP TULANG LEMBU

BAHAN-BAHAN

1 kg tulang lembu
1 sup bunjut
5 biji bawang merah dikisar 
1 ulas bawang putih dimayang halus
2 inci halia dimayang halus
4 biji ubi kentang dipotong 
1 kiub pati ayam
daun sup dan daun bawang
bawang goreng dan celery jika suka
garam dan gula secukup rasa
bahan penumis : 1 batang kulit kayu manis,3 biji buah pelaga,4 kuntum bunga cengkih dan 1 kuntum bunga lawang

CARA MEMASAK

1) mula-mula rebus tulang lembu di dalam periuk noxxa jika ada.guna high pressure selama 45 minit.masukkan air lebih tinggi paras daripada tulang.

2) selesai merebus tulang, tumis semua bahan penumis berserta bawang yang telah dikisar dan dimayang ke dalam periuk..masukkan juga halia. 

3) air rebusan tulang tu boleh dimasukkan ke dalam periuk yang telah siap dengan bahan tumisan tu.letakkan sup bunjut dan ubi kentang

4) setelah empuk ubi kentang,masukkan tulang yang telah direbus ke dalam periuk 

5) masukkan garam dan gula secukup rasa.

6) kiub pati ayam boleh dimasukkan ke dalam kuah sup tu untuk memberi rasa.

7) biarkan selama beberapa minit sehingga mendidih kuahnya

8) hidangkan dengan daun bawang dan daun sup.kalau anda sukakan bawang goreng dan celery bolehlah tambah ke dalam hidangan sup tulang lembu ni.

9) selamat mencuba 

sup tulang dalam periuk

sedia dihidangkan..sup tulang dalam mangkuk


No comments:

Powered by Blogger.