SAYANGILAH DAN HARGAILAH PASANGAN KITA ,ANUGERAH TERINDAH


Para suami, isteri bukan tunggul. Bukan patung. Bukan orang gaji kat rumah. Masa kita kahwin kita setuju nak hidup mati sama-sama. Nak tempuh sama-sama. Nak buat semua benda sama-sama.Jadi, semua keputusan perlu dibincang bersama. Jangan membelakangkan isteri. Sebab tempat isteri bukan di belakang tapi di sisi.Perkahwinan menuntut mutual understanding, mutual responsibility. Peranan suami isteri adalah sama penting. 

Bukan macam majikan dan kuli. Bukan sorang di depan sorang di belakang. Bukan sorang diperintah dan sorang lagi yang menurut perintah.Cuba maklumkan kepada isteri, rendahkan ego. Isteri akan lapang dada walaupun suami sibuk tahap Perdana Menteri.Cuba bagitahu awal nak pergi mana. Nak pergi program apa. Nak jumpa siapa. Mungkin suami rasa tak penting untuk beritahu, tapi penting bagi isteri.Tapi BAGITAHU je tak cukup. Sekadar bagitahu, lepas tu pergi. Bagi saya menyakitkan hati. Cubalah ‘minta izin’.“Yang, boleh tak abang nak pergi..”Isteri akan rasa dihargai, rasa dihormati.Minta izin bukan sebab suami perlu keizinan isteri. Tak. Suami boleh pergi je tanpa minta izin. Isteri tak ada hak nak halang.Tapi minta maklumkan sebagai isyarat suami hargai dan hormat isteri sebagai teman hidup. 

Sebagaimana suami nak dihargai dan dihormati.Pentingkan isteri, isteri akan pentingkan anda. Utamakan isteri, isteri akan utamakan anda. Hormat isteri, isteri akan hormat anda. HARGAI isteri, isteri akan hargai anda..


kredit : Facebook

2 comments:

  1. Betul tu. suami perlu bgtahu isteri keberadaannya. sudah berlaku kes suami hilang tanpa pesan. sedar2 dah meninggal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betoi..msing2 perlu saling menghormati

      Delete

Powered by Blogger.