RESEPI DAGING DENDENG


Bahan-bahan

Daging (cukup untuk makan 5 org)
Rempah serbuk ketumbar
3 bawang besar
5 bawang putih
6 helai daun limau purut 
2 batang halia
 6 batang cili padi

Cara memasak

1.rebus daging dahulu sehingga empuk bersama sedikit halia dan serbuk ketumbar yg telah ditumbuk
2.sementara tunggu daging empuk, blender bawang merah,bawang putih bersama halia.jangan blender sampai hancur sgt.untuk cili padi tumbuk berasingan dengan campuran bawang tadi.
3.setelah daging empuk,hiris halus dan goreng daging dengan sedikit minyak masak..bagi garing sikit.
4.angkat dahulu gorengan daging tu
5. Tumiskan bawang merah,bawang putih dan halia yg telah diblender tadi ke dalam kuali.
6.setelah naik baunya,  masukkan pula hasil cili padi yang telah ditumbuk
7.masukkan daging pula
8.kacau daging bersama semua bahan tersebut sehingga menjadi rata dan masukkan daun limau purut
9.setelah semuanya sebati, tutup api dapur
10.siap untuk dihidangkan.

6 comments:

Powered by Blogger.