RESEPI SAMBAL IKAN BILIS RANGUP PEDAS


sambal ikan bilis rangup pedas




Bahan-bahan

semangkuk ikan bilis mengikut kemahuan 

4 biji cili merah

6 biji cili padi hijau

secubit belacan

garam

air asam jawa

gula

4 ulas bawang merah besar

4 ulas bawang putih

minyak masak

cara-cara membuatnya

1.ikan bilis yang telah dibasuh perlu dikering dan ditoskan.

2.guna air fryer untuk menggoreng ikan bilis.nadia setkan suhu 160 darjah celsius dan dibakar dalam masa 10 minit.rangup ooo..boleh mengurangkan kolestrol kerana tiada minyak pada ikan bilis

3.sementara menunggu ikan bilis masak, kisar cili merah,cili padi hijau dan bawang merah putih dengan sedikit belacan.

4.siap dikisar, tumiskan di dalam minyak yang sudah panas

5.biarkan masak sehingga menjadi kekuningan

6.siap masak, boleh diangkat dan dihidangkan 

7.boleh dimakan bersama nasi panas-panas dan roti gardenia.



3.cili merah,cili padi hijau dan bawang merah serta putih dikisar sedikit kasar mengunakan mesin pengisar.






boleh dimakan dengan roti gardenia




antara bahan-bahan yang diperlukan





guna air fryer untuk menggoreng ikan bilis.suhu 160 celcius 10 minit

2 comments:

  1. TQ share.. balik nie nak try goreng ikan bilis guna air fryer.. TQ so much Nadia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok..welcome..tengok jenis air fryer sama untuk menetapkan suhu dan masa..kadang-kadang berlainan juga

      Delete

Powered by Blogger.