ANAKKU PENGGEMAR BUAH STRAWBERI🍓🍓

buah strawberi nadia beli dengan kawanmasa bulan 2 yang lepas nadia telah beli sekilo buah strawberi kat kawan nadia yang ambil stok buah dari Cameron Highland.buah dijual sebanyak Rm 25 sekilogram.

dah lama tak makan buah strawberi ni kan. 2 orang anak Nadia makan sungguh berselera walaupun ada juga buah yang agak masam..tetapi kebanyakannya buah ok la.masam masam manis.buah pun masih elok dan segar lagi.

nadia pun seronok bila tengok anak-anak berselera makan.buah strawberi banyak manfaat & khasiat tau.

antara khasiat buah strawberi ialah  :


Menjaga Kesihatan mata
Alasan utama terhadap hampir semua permasalahan mata adalah radikal bebas dan kekurangan nutrisi tertentu. Dengan semakin bertambahnya usia dan kurangnya nutrisi pelindung, radikal bebas akan dengan mudah menyebabkan permasalahan pada mata. Beberapa anti-oksidan seperti vitamin C dan flavonoid hadir dalam stroberi,di mana dapat menangkal perkembangan yang berhubungan dengan penyakit mata terkait usia seperti katarak dan degenerasi makula.

Pembersih Kulit
Ekstrak strawberi sering digunakan sebagai bahan pembersih kulit, sabun wajah dan masker wajah meremajakan kerana mengandung vitamin C, asam salisilat, antioksidan da exfolianAsam salisilat menghilangkan sel-sel mati dari wajah sambil mengencangkan pori-poriAsam ellagic merupakan antioksidan yang memerangi kerosakan kulit dan mempertahankan keremajaan kulit.Strawberi mampu mengangkat kotoran, melembutkan kulit serta memberikan perlindungan terhadap polusi

Tona Kulit
Strawberi digunakan sebagai tona kulit Menghaluskan strawberi hingga menjadi ekstrak jus Campur dua sudu teh ekstrak strawberi, dengan 50 ml air mawar dan sejukkan kulit.

  Anda dapat menggunakannya sebagai tona untuk menghilangkan kerut. Jus ini dapat disimpan selama 10 hari


  Menjaga fungsi otak

  Semakin bertambahnya umur seseorang maka juga akan berefek pada semakin melemahnya jaringan otak dan saraf, yang pada akhirnya dapat mengganggu fungsi otak. Antioksidan yang terkandung dalam stroberi seperti vitamin C dan fitokimia dinilai mampu menjaga dan meningkatkan fungsi otak. Selain itu, stroberi juga kaya akan yodium yang dapat membantu menjaga fungsi otak dan sistem saraf


  Kesihatan ibu hamil

  kandungan asam folat dalam buah strawberry sangat baik untuk para ibu hamil karena asam folatnya dapat membantu perkembangan otak bayi yang sedang dikandungnya, selainitu asam folat bermanfaat juga untuk mencegah bayi terlahir dalam kondisi cacat


  Mempertajam daya ingat serta kesehatan mental

  penelitian telah menunjukkan bahawa bahawa, selain memiliki efek anti - anemia, folat yang ditemukan dala buah strawberi juga ber-manfaat untuk meningkatkan daya ingat, konsentrasi dan kemampuan otak untuk memproses informasi . Hal ini juga penting untuk mencegah cacat otak pada bayi selama masa kehamilan si ibu. 

  Menurunkan Kolestrol

  Strawberry kaya akan phyto - nutrisi yang merupakajenis senyawa yang berperan untuk mencegah dari berbagai macam penyakit. Senyawa ini juga lah yangmembuat warna dan juga bau pada buah strawberry. Senyawa ini jug telah terbukti mampu menurunkan risiko penyakit kardiovaskular dengan menghambat oksidasi low densit lipo - protein ( LDL)

  Memutihkan gigi

   Strawberi juga memperanan memutihkan gigi dan menjaga kekuartan gigi.

   Menjaga kesihatan jantung

   Anti - oksidan yang ditemukan dalam buah strawberry berupa perpaduan antara vitamin C dan anthocyanidins dapat membantu melindungi arteri dari kerosakan, serta mencegah pembentukan bekuan darah dalam pembuluh darah. SEMOGA BERMANFAAT
berselera sungguh anak Nadia makan
Arsyad & Hakeem makan tak tengok kiri kanan dah

2 comments:

 1. Sama anak sulung akak tu.. Dia sorg ja mgadap sekotak stoberi tu... Si adik xsuka buah2 masam 🤣

  ReplyDelete

Powered by Blogger.