PERTAMA KALI BELI SUSHI
Bahan-bahan utama sushi Jepun tradisional terdiri daripada ikan mentah dan beras, yang mempunyai lemak yang rendah serta protein yang tinggi.
Makanan lautan mengandungi tahap Omega-3 yang agak tinggi. Sushi sering dihidangkan dengan bahan mentah, tiada lemak masak diperkenalkan semasa penyediaan. Sesetengah bahan-bahan bukan tradisional seperti keju dan mayonis yang kadang-kadang dijumpai dalam hidangan sushi ala Barat boleh meningkatkan jumlah lemak yang ketara.
Vitamin dan mineral juga didapati dalam kebanyakan makanan laut dan sayur-sayuran yang digunakan dalam penyediaan sushi. Kandungan nutrisi adalah bergantung kepada bahan-bahan yang digunakan. Sebagai contoh, udang kaya dengan kalsium dan iodin, manakala salmon kaya dengan Vitamin D. Nori yang digunakan untuk membalutkan sushi kaya dalam kedua-dua nutrien tersebut. Sayur-sayuran lain yang dibalut dalam sushi juga menawarkan pelbagai vitamin dan mineral.
Karbohidrat terdapat dalam nasi dan sayur-sayuran. Sesetengah bahan-bahan bukan tradisional boleh meningkatkan tahap karbohidrat yang agak tinggi.
Sushi biasanya dihidangkan bersama-sama dengan hidangan sos kecil. Sushi dicadangkan untuk mencelup bahannya dengan kicap tetapi bukan beras. Ini adalah beras akan menyerap kicap yang terlalu banyak dan akan runtuh. Bahan yang mempunyai sos mereka tersendiri (seperti belut) tidak boleh dicelup dengan kicap.
Akak dlu2 kat Saina kan amik bahasa jepun.. So mmg dekat sana la belajaq buat sushi n makan sushi ni
ReplyDeletebestkan dapat belajar ilmu baru bahasa lain iaitu bahasa Jepun...
Delete