PERTAMA KALI BELI SUSHIini merupakan kali pertama Nadia beli sushi..sebenarnya nadia tak berapa gemar makan sushi sebab kadang2 ada yang tak kena dengan selera nadia.kebetulan beli ni sebab temankan kawan yang nak beli sushi juga.

jadi, nadia pun belek-belek yang mana berkenan dan rasa boleh kena dengan tekak.jadi belilah sushi yang macam kat atas tu.hehehehe

anda semua reti dan pernah makan sushi tak?

Sushi ialah salah satu makanan tradisional yang paling popular di Jepun, dan kini turut digemari di seluruh dunia. Sushi diperbuat daripada nasi bercuka dan dibubuh inti campuran ikan, makanan laut, sayur-sayuran atau telur. Inti tersebut boleh mentah, dimasak atau diperam. Asal-usul sushi tidak diketahui, tetapi teknik peraman ikan bersama nasi dipercayai berasal di Asia Tenggara pada abad ke-5 sebelum masihi. Dua aksara Cina untuk perkataan 'sushi', bererti 'ikan terperam' pertama digunakan di Jepun pada abad ke-8. Yohei Hanaya yang membuka gerai sushi di bandar Edo pada  1800-an dikenali sebagai pencipta sushi gulungan tangan, atau nigiri sushi. Nigiri sushi kemudiannya menjadi lebih popular semasa zaman Perang Dunia Kedua. 

Bahan yang asas untuk pelbagai jenis sushi adalah nasi bercuka. Pelbagai jenis sushi diperbuat daripada inti dan topping yang berbeza, perasa, dan proses penyediaan mereka. Bahan-bahan yang sama namun proses penyediaan yang berbeza boleh mewujudkan keputusan dan rasa yang sangat berbeza

Bahan-bahan utama sushi Jepun tradisional terdiri daripada ikan mentah dan beras, yang mempunyai lemak yang rendah serta protein yang tinggi.

Makanan lautan mengandungi tahap Omega-3 yang agak tinggi. Sushi sering dihidangkan dengan bahan mentah, tiada lemak masak diperkenalkan semasa penyediaan. Sesetengah bahan-bahan bukan tradisional seperti keju dan mayonis yang kadang-kadang dijumpai dalam hidangan sushi ala Barat boleh meningkatkan jumlah lemak yang ketara.

Vitamin dan mineral juga didapati dalam kebanyakan makanan laut dan sayur-sayuran yang digunakan dalam penyediaan sushi. Kandungan nutrisi adalah bergantung kepada bahan-bahan yang digunakan. Sebagai contoh, udang kaya dengan kalsium dan iodin, manakala salmon kaya dengan Vitamin D. Nori yang digunakan untuk membalutkan sushi kaya dalam kedua-dua nutrien tersebut. Sayur-sayuran lain yang dibalut dalam sushi juga menawarkan pelbagai vitamin dan mineral.

Karbohidrat terdapat dalam nasi dan sayur-sayuran. Sesetengah bahan-bahan bukan tradisional boleh meningkatkan tahap karbohidrat yang agak tinggi.

Sushi biasanya dihidangkan bersama-sama dengan hidangan sos kecil. Sushi dicadangkan untuk mencelup bahannya dengan kicap tetapi bukan beras. Ini adalah beras akan menyerap kicap yang terlalu banyak dan akan runtuh. Bahan yang mempunyai sos mereka tersendiri (seperti belut) tidak boleh dicelup dengan kicap.2 comments:

  1. Akak dlu2 kat Saina kan amik bahasa jepun.. So mmg dekat sana la belajaq buat sushi n makan sushi ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestkan dapat belajar ilmu baru bahasa lain iaitu bahasa Jepun...

      Delete

Powered by Blogger.