RESEPI TOM YAM THAI
Bahan untuk pes tom yam
6 ulas bawang merah
1 ulas bawang besar
2 biji cili merah
10 biji cili kering
4 batang serai
1 inci lengkuas
3 helai daun limau purut
air asam jawa
gula dan garam secukup rasa
cara membuatnya -
1)kisar semua bahan di atas.
2) panaskan minyak dan tumis semua bahan yang dikisar
3) masukkan air asam jawa dan letakkan garam dan gula secukup rasa
4)masaklah sehingga menjadi pes tom yam
5)jika untuk simpanan buatlah banyak sikit daripada biasa
bahan sup tom yam
pes tom yam yang telah siap dimasak
2 ulas bawang besar yang telah siap dipotong
6 helai daun limau purut
ayam
isi ketam
udang
3 lobak merah yang siap dipotong
cendawan
bunga kubis
putik jagung
2 batang serai yang telah diketuk
2 ketul kiub tom yam
cara membuatnya
!)rebus ayam selama 10 minit.masukkan bawang besar yang telah dipotong
2)masukkan pes tom yam yang telah di masak ke dalam air rebusan ayam tu
3)masukkan lobak merah,bunga kubis, putik jagung,udang, isi ketam dan serai ke dalam periuk
4)setelah mendidih masukkan cendawan,daun limau purut dan kiub tom yam
5)perasakan dengan garam
6)setelah masak, hidangkan dan makan panas-panas.
7) selamat mencuba
6 ulas bawang merah
1 ulas bawang besar
2 biji cili merah
10 biji cili kering
4 batang serai
1 inci lengkuas
3 helai daun limau purut
air asam jawa
gula dan garam secukup rasa
cara membuatnya -
1)kisar semua bahan di atas.
2) panaskan minyak dan tumis semua bahan yang dikisar
3) masukkan air asam jawa dan letakkan garam dan gula secukup rasa
4)masaklah sehingga menjadi pes tom yam
5)jika untuk simpanan buatlah banyak sikit daripada biasa
bahan sup tom yam
pes tom yam yang telah siap dimasak
2 ulas bawang besar yang telah siap dipotong
6 helai daun limau purut
ayam
isi ketam
udang
3 lobak merah yang siap dipotong
cendawan
bunga kubis
putik jagung
2 batang serai yang telah diketuk
2 ketul kiub tom yam
cara membuatnya
!)rebus ayam selama 10 minit.masukkan bawang besar yang telah dipotong
2)masukkan pes tom yam yang telah di masak ke dalam air rebusan ayam tu
3)masukkan lobak merah,bunga kubis, putik jagung,udang, isi ketam dan serai ke dalam periuk
4)setelah mendidih masukkan cendawan,daun limau purut dan kiub tom yam
5)perasakan dengan garam
6)setelah masak, hidangkan dan makan panas-panas.
7) selamat mencuba
tom yam thai |
Sedapnya nikmati tomyam panas-panas!
ReplyDeleteya...mmg sedap..tambah2 kalau rasa masam-masam pedas kan
Deletewahhh.. sedap ni :)
ReplyDeletecubalah buat
DeleteAduhh sedapnya..fav jugak ni..tpi kena makan sekali sekala baru rasa feel dia tu
ReplyDeletebetoi..makan sekali sekala baru ada feel
DeleteLiez suka tomyam plain je.. sbb anak2 boleh join mkn sekali.. tp klau dpt tomyam merah pekat mcm dkt madam kwan mmg terangkatttt..
ReplyDeleteoo ye ka?anak nadia tak makan tom yam camni dia kata pedas...
Delete