BIAR MACAM BODOH - BODOH SIKIT TETAPI JANGAN JADI BODOH PULA

"BIAR MACAM BODOH-BODOH SIKIT"

Isu hangat semalam. Harap tak ketinggalan lagi. Lepas dengar video Prof. Muhaya, saya setuju. Bukan 100% setuju sebab berpegang kepada kata-kata hikmah "jodoh ditangan Tuhan". bukannya nak tunjuk kita tu bodoh tetapi pandai-pandailah kita tengok keadaan camna kan..lelaki memerlukan perempuan dan perempuan memerlukan lelaki.sama-sama saling memerlukan..give and take..

Kalau bodoh-bodoh sikit sekian lama tapi tak kahwin jugak, sebab Allah tak izinkan. Tetap tak kahwin. Kan?

❌ Bukan prof suruh jangan belajar tinggi
❌ Bukan prof tak bagi kerja bagus
❌ Bukan prof tak bagi ada gaji banyak

Cuma selepas kahwin nadia rasa kita perlu bodoh-bodoh sikit. 

Jangan semua benda kita nak buat sendiri tanpa bantuan pasangan.kita perlukan juga bantuan pasangan dalam menguruskan rumah tangga sebab kalau tidak kita perempuan dok buat sorang-sorang kerja rumah dan urusan anak-anak nanti pasangan kita akan mula tidak bertanggungjawab dalam urusan rumah tangga.kita juga akan letih sorang-sorang.jika pasangan kita bantu dalam menguruskan kerja rumah jadi mereka akan ada tanggungjawab juga dalam menguruskan rumah bersama-sama.

Itulah. Praktiskan bodoh-bodoh sikit dalam rumah tangga. Suami rasa diperlukan, dia bertambah sayang sebab dia rasa dia serba boleh, dia paling hebat. Isteri perlu dibantu. Paling penting isteri tak penat 😝

Biar macam bodoh-bodoh sikit. Bukan setiap masa ye. Jarang-jarang. You know what you know.

Samalah sebelum kahwin, 

"Awak, saya takut nak isi minyak kereta"
"Awak, saya tak tahu kat mana nak beli laptop"
"Awak, macam mana nak jawab soalan kuadratik ni?"

Gitu la pikat boyfriend awak. Bukan suami orang. Biar dia rasa diperlukan 😌

nasihat orang tua yang mana elok tu ambik teladan..tak nak ambik dengar dan tidak suka cubalah dok diam-diam...pengalaman dia lebih dari kita..masih jauh lagi perjalanan hidup kita dalam menguruskan rumah tangga.prof M dah banyak pengalaman dan bagaikan seorang ibu yang menasihati anak-anak.πŸ˜‚ 

 sebelum semua orang berkahwin, sila lah baca buku " Women from Venus and Men from Mars" by John Gray.

Kita perlu belajar and faham kan nature of women and men, sebelum kita berumah tangga atau yang sudah berumah tangga tetapi ada masalah memahami pasangan kadang-kadang dalam hati ada terdetik kenapa pasangan kita ni macam orang luar saja walaupun duduk serumah..padahal kita jahil tapi malas cari ilmu.

nadia rasa prof M is trying to explain the similar concept like what John Gary wrote in his book but in Mak-mak style....

aduh, Kenapa semua tiba-tiba nak jadi melatah ni bila dengar pasal video tu?

untuk prof M> takpa mereka dah kahwin and mereka encounter situation yang dimaksudkan, mereka paham la, or yang dah kahwin buat kesilapan sama then baru finally nak reflect, mereka akan paham...bukan ke kita belajar dari kesilapan..

**wise people learn from their mistakes, excellent people learn from other people's mistakes. You choose what you want. 🌷🌷


#MyTwoCents
"BIAR MACAM BODOH-BODOH SIKIT"













2 comments:

Powered by Blogger.