CARA BAGI ANAK SUKA MEMBACA

CARA BAGI ANAK SUKA MEMBACA
(Long-winded post. Be warned)
penulis : Ilyani Idris kakak senior SAINA

Ramai orang selalu tanya saya, macam mana Raihanah boleh membaca dengan lancar dalam kedua-dua Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris. In fact, cikgu tadika dia sendiri pun dok tanya. Hahahha

Sapa yang rapat dengan saya tahu bahawa saya tak download benda-benda merapu kat tab Raihanah. Games candy crush ka hair salon kaa girl manicure pokemon apa kaaa memang tiada dalam kamus hidup kami.

Dan Raihanah bukan jenis mengadap tab/phone 24hrs. Dia cuma dibenarkan main masa emak tengah melepak atau menyembang dengan orang. Kalau tak ada orang lain, dia pun tak minat nak pegang. Apasal ntah. Haha. 

Dulu, masa mula-mula Raihanah kenal huruf, saya bagi dia tengok youtube series BETWEEN THE LIONS dengan SUPER WHY. Dua cerita ni memang akan kaw-kaw polish reading readiness dan vocab range anak anda.

Selain itu, saya download ebooks kat dia. Kalau yg read-along/interactive English ebooks memang bersepah kat internet tu. Bahasa Melayu punya pulak tak berapa banyak. Kebanyakannya anda kena baca sendiri. Maka, bacalahhhh. 

Saya juga download apps seperti READ ME STORIES dan ABCMOUSE. Yang abcmouse tu kena bayar lebih kurang RM30 sebulan subscription fee. Jangan nak berkira sangat la kot. Hangpa shopping online beli kasut handbag semua boleh, apa la sangat educational apps untuk anak kan 

Ok settle cerita pasai gadgets.

Sejak Raihanah kecik jugak, saya memang amalkan baca satu buku (physical book) setiap malam sebelum tidur. Memang rasa azab, sebab most of the time emak akan terkuak-kuak menguap sambil mata tertutup membaca kat dia....penat! Tapi orang putih kata "perseverance" itu penting.

Janganlah sehari baca, empat hari tak baca, pastu baca balik. Be consistent. Setiap hari MESTI baca. Tak habis baca pun tak apa, asalkan make it a habit untuk baca. Lama-kelamaan bila Raihanah dah pandai, dia start membaca sendiri. (Lega banyak sebab emak boleh mula baca buku emak pulak!)

Masa mula-mula dia akan tanya "mami how do you pronounce this?" usually saya ajar Raihanah tutup perkataan tu guna jari. Sebut sukukata satu-persatu, sikit-sikit. Kalau time busy/malas (hihi saya pun manusia), saya habaq je terus cara sebutan. Kalau anda taktahu cara sebut apa-apa perkataan, boleh google.

Bila anda berada di luar bersama anak, bagi depa baca segala signboard dan poster. Kalau makan kat luar, kami selalu main game spelling sambil tunggu makanan. Selalunya dia yang akan beri perkataan, suruh saya eja. Saya pula akan pura-pura tak reti eja. Pastu dia akan marah cakap "mami ni tu pun taktau ke" kemudian dia akan eja sendiri. Ha, nampak takkk taktik yang emak guna. Kalau ada orang meja sebelah yang gelakkan anda, persetankan mereka. You will be amazed at how tererrrr your anak can be at spelling bila anda amalkan begini. 

Setiap hari sebelum tidur Raihanah baca buku lain-lain title.  Sebab tu siapa yang mai rumah kami akan nampak laaa timbunan buku tepi tangga ni. Perabot takdak, buku ja lebih. Nerds. Haha. 

Lagi satu habit Raihanah sekarang kalau dia nak overnight mana-mana pun mesti kena bawak dua tiga buku favourite. Kalau tak, dia susah sikit nak tidoq. 

Cuma....kalau tengok youtube, dia dah taknak tengok sangat dahh cerita-cerita ilmiah tu. Sebab sekarang dah pandai type sendiri "JUSTIN BIEBER" maka itu sajalah video yang dia nak tengok. 😐😐😐😐😐

======

Edited:

1. Sapa yang ada anak lebih daripada seorang maybe rasa slightly difficult nak focus and give enough attention to each. Tapi saya penah tengok sendiri a mother of three baca buku kat anak dia before bedtime. Semua diamm je dengar. The rule is, she is the one who gets to pick which book to read and no arguing. Otherwise, no bedtime story at all. But then again, different people, different parenting style lah.

All I can say is, utilise and make FULL use of the time spent with them. Janganlah emak bapak busy mengadap phone dan biar anak main game. Kalau nak biar sangat anak main game pun, biarlah yang ada real value.

2. Ini bukan cara nak bagi anak PANDAI ye. Saya tak kata anak saya terlebih bijak atau genius ka apa. Ni cara saya tanamkan sifat sukakan buku dan suka membaca. Saya tak penah paksa dia study literature ka belajaq algebra ka apa. Pushing and instilling are two different things. Anda kena PUPUK minat membaca tu dan nak memupuk tu will take a long time. It doesn't happen overnight. Sila jangan dok target anak nak jadi genius terlebih dari kecik. Jangan stress kalau anak tak pandai baca. ANDA YANG KENA BACAKAN DULU setiap hari sampaiiiii depa rasa tak lengkap hidup kalau tak membaca. Tapi make sure depa syok2 fun2 sendiri at their own pace. Get it?? 

C&P
Facebook
πŸ’Ilyani Idris


























2 comments:

  1. anak sy buleh speaking dgn sy kerana kerap tgok kartun di youtube je.

    ReplyDelete

Powered by Blogger.