tinta pena biruku...

Hidup ini merupakan suatu persinggahan dan perjalanan kita perlu menuju ke suatu alam akhirat yang kekal abadi..sebagai hamba Allah kita perlu mempersiapkan diri dengan mengamalkan sifat mahmudah iaitu sifat terpuji dan sentiasa istiqamah dalam melakukan sesuatu pekerjaan...hal ini adalah sebagai bekalan kita untuk ke sana nanti..kita perlu topup diri menjadi insan berilmu, berakhlak mulia dan sebagainya agar dapat memperoleh ganjaran pahala untuk diri sendiri..insyaallah..**pesanan untuk diri saya juga..**

Saturday, 27 May 2017

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN ALMUBARAK

pejam celik pejam celik dah tiba bulan Ramadhan.bulan yang penuh barokah..bulan untuk kita mengumpul pahala beribadat kepada Allah.

Indahnya dunia hanya sementara,
Indahnya saat gembira hanya seketika,
Indahnya mimpi kadang-kadang tak pasti
Indahnya Ramadhan tak dapat ditukar ganti..
Jom tambah pahala beriadat kepadaNya...
Marhaban Ya Ramadhan...

sesiapa yang boleh puasa penuh sebulan silakan berbuat demikian ye...perempuan ni ada waktu 'cuti' juga dan memang kadang-kadang tak dapat berpuasa penuh..nak wat camnakan..huhu..

oklah selamat berpuasa ye kawan-kawan...





NOW I AM SWEET 30 YEARS OLD ALREADY

sekarang dah masuk umur 30 tahun dah..satnya masa berlalu.bulan lepas tanggal 26 April hari jadiku..bila dah masuk 3 series ni rasa tua la pula..huhuhu....rasa baru jadi mak budak masa umur 28 tahun...alhamdulillah syukur...sekarang dah masuk angka 30 tahun dah...alhamdulillah masih dipanjangkan usia berada di bumi Allah selama 30 tahun.

kek birthdayku



moga pertambahan usia ni membuatkan diriku semain matang dan bijak menguruskan setiap masalah yang datang menimpa.moga diberi kekuatan mental dan fizikal untuk berusaha menjadi lebih baik.nadia berharap dapat menjadi isteri dan ibu yang terbaik kepada suami dan anakku Muhammad Arsyad...tak lupa juga menjadi anak yang baik kepada kedua orang tuaku dan kakak yang prihatin kepada adikku..keluargaku merupakan nyawaku..merekalah orang yang sentiasa bersama sama denganku di kala susah dan senang..moga kami semua dipanjangkan usia untuk saling menyayangi.

terima kasih kepada kawan - kawan yang tidak lupa mengucapkan selamat hari jadi kepada ku...daku sangat menghargai sangat di atas keprihatinan kalian semua..

moga segala impian yang diimpikan akan mejadi kenyataan nanti..amin..








Monday, 22 May 2017

KENALI STAFF HOSPITAL KERAJAAN..KAMI SEDIA MEMBANTU

adakah anda kenal dengan kakitangan atau staff hospital kerajaan di negara Malaysia ni?

ada yang perlu memakai uniform dan ada yang tidak perlu memakai uniform..bergantung kepada jawatan yang disandang mereka..saya juga merupakan salah seorang kakitangan awam yang bekerja di hospital kerajaan di utara tanah air iaitu juru x-ray.

Pembantu perawatan kesihatan(PPK) 
mereka juga dikenali sebagai attendant..mereka berpakaian baju putih,seluar putih dan berkasut hitam.
tugas # membantu jururawat dan pembantu perubatan menguruskan pesakit.mereka bertugas di wad/klinik/jabatan kecemasan.jika tiada mereka lumpuhlah kelancaran perawatan pengurusan hospital

Jururawat terlatih berline biru
dikenali juga sebagai staff nurse.mereka berpakaian serba putih dan ada line biru pada baju serta berkasut putih.
tugas # membantu doktor menguruskan pesakit dalam menyediakan laporan, memberi ubat,menyempurnakan segala pelan yang dilakukan dan sebagainya.mereka juga sentiasa memastikan kebajikan pesakit terjaga

Jururawat terlatih berline ungu
merupakan jururawat masyarakat atau JM.kadang-kadang dipanggil juga sebgai bidan moden/profesional.
tugas # dapat menyambut kelahiran bayi , memberi perkhidmatan kepada pesakit mengandung di klinik desa/perbidanan,klinik pakar O&G dan wad bersalin 

Jururawat terlatih berline kuning
merupakan jururawat pergigian 
tugas # memberi perkhidmatan mengenai penjagaan dan kesihatan gigi

Penolong Pegawai Perubatan (MA)
berbaju putih, berseluar hitam dan bertali leher hitam
tugas # Front line menyambut ketibaan pesakit di jabatan kecemasan selalunya dan membantu melancarkan tugas para doktor

Pembantu farmasi
berpakaian formal dan berkot putih
tugas # menyediakan dan memberi perkhidmatan ubat kepada pesakit

Juru x-ray
berpakaian formal dan berkot putih.dikenali juga sebagai radiographer
tugas # melakukan kerja x-ray kepada pesakit di jabatan radiologi dan portabale x-ray di wad-wad

Pembantu makmal perubatan
dikenali juga sebagai MLT.berpakaian formal dan berkot putih
tugas # menjalan kajian mengenai sample darah, air kencing dan sebagainya 

Pegawai perubatan/doktor
berpakaian formal dan berkot putih 
tugas # memberi perkhidmatan dan merawat pesakit dengan penuh berhemah dan bertimbang rasa..





Monday, 1 May 2017

ANAKKU PENCINTA KUCING

pencinta kucing atau cat lover..

kucing merupakan haiwan kesayangan Rasulullah s.a.w.kucing selalunya haiwan yang jinak kecuali kucing yang dok dalam hutan belantara.


Arsyad bermain dengan kucing di rumah mak andakku...


sejak kecil lagi anakku Muhammad Arsyad suka bermain dengan kucing.suka membelai lembut kucing yang dipelihara di rumah opahnya iaitu mak mertuaku dan di rumah mak sedara nadia ,mak andak. anakku suka bermain dengan kucing tapi nadia tak bercadang pula nak membela kucing pun.risau tak dapat bagi komitmen nanti mana lagi  nak buang najisnya, bersihkan sangkar, bagi makan lagi.cukuplah nadia biarkan Arsyad bermain kucing di rumah opahnya dan rumah mak sedara nadia ,mak andak.

tengok gambar di bawah ni sampaikan video lagu kartun mittens tu Arsyad suruh pasang berulang kali.suka sangat la dia..hai anak oh anak.pencinta kucing.anda semua bagaimana?suka kucing tak ka ada pelihara kucing kat rumah tu?


Arsyad suka sangat tengok video kartun mitten songs



RESEPI PUDING OREO



Bahan-bahan 

1 peket serbuk agar agar (10g)
1 liter air
150 g gula
1 tin susu cair
1/2 cawan serbuk koko
1 bungkus biskut oreo

Cara membuat :

1) masakkan serbuk agar agar bersama air dan gula sehingga larut.
2) masukkan susu cair dan kacau sebati.(puding)
3) Asingkan 2 cawan adunan puding ke dalam bekas lain 
4) Salah satu adunan tersebut masukkan serbuk koko ke dalamnya
5)Tuang sedikit adunan yang sudah bercampur dengan serbuk koko ke dalam acuan/loyang
6) Tunggu dan biarkan beku sedikit
7)Apabila permukaan campuran koko di dalam acuan/loyang tu hampir beku tuangkan perlahan lahan adunan puding yang satu lagi tu
8) lepas tu, susunkan biskut oreo di atas adunan tersebut
9)Apabila hampir beku sedikit, tuangkan baki adunan serbuk koko.
10)sejukkan dan letak dalam peti ais sebelum dihidangkan
11)SELAMAT MENCUBA YE...SEDAP TAU...

TIPS MENGGUNAKAN UBAT MATA DENGAN BETUL

sakit mata.pedih mata.mata berair.
semuanya berkaitan dengan mata.mata adalah anggota badan yang sangat berguna supaya kita semua dapat melihat dunia dan alam ni.

jika mengalami simptom sakit mata berjumpalah dengan doktor ye.doktor akan beri ubat titis mengikut dos yang sesuai dengan anda.



meh sini nadia bagi beberapa  tips menggunakan ubat titis mata dengan betul

 basuh tangan dengan bersih
 pastikan tip hujung ubat titis tu bersih daripada kotoran dan habuk
 dongakkan kepala
 guna jari telunjuk untuk tarik kelopak mata bawah
titiskan ubat ke dalam mata
tutup mata selama 1 minit dan tundukkan kepala
jangan menggosok mata.hindarkan
sekiranya ada beberapa jenis ubat mata yang perlu digunakan, tunggu 10 hingga 15 minit sebelum menggunakan ubat mata yang kedua



jadi, guna ubat mata dengan cara yang betul.pelihara mata anda...pancaindera ni sangat sangat penting untuk kita semua.sayangi mata anda..sekian. moga bermanfaat tips ni untuk anda..wassalam