tinta pena biruku...

Hidup ini merupakan suatu persinggahan dan perjalanan kita perlu menuju ke suatu alam akhirat yang kekal abadi..sebagai hamba Allah kita perlu mempersiapkan diri dengan mengamalkan sifat mahmudah iaitu sifat terpuji dan sentiasa istiqamah dalam melakukan sesuatu pekerjaan...hal ini adalah sebagai bekalan kita untuk ke sana nanti..kita perlu topup diri menjadi insan berilmu, berakhlak mulia dan sebagainya agar dapat memperoleh ganjaran pahala untuk diri sendiri..insyaallah..**pesanan untuk diri saya juga..**

Wednesday, 19 April 2017

BOLEH KE PESAKIT MENGANDUNG JALANI X-RAY?

memang sudah sedia maklum pesakit yang mengandung tidak perlu jalani pemeriksaan x-ray kerana boleh memberi risiko kepada bayi dalam kandungannya.



tetapi ada juga kes tertentu yang memerlukan pesakit mengandung menjalani pemeriksaan x-ray kerana pesakit tersebut perlu didiagnos dengan melihat gambar 
x-ray.contohnya pesakit tersebut memang berkemungkinan mengalami masalah  dan dikhuatiri terkena penyakit pneumonia.

bila pesakit mengandung selamat menjalani pemeriksaan 
x-ray?selalunya setelah pesakit berada di trimester kedua kandungan sudah lebih 5 bulan ke atas setelah janin sudah membesar dan cukup sifat.jika baru trimester pertama pesakit dinasihatkan supaya tidak perlu menjalani pemeriksaan x-ray.ini dikhuatiri menganggu perkembangan bayi membesar .

sebagai seorang juru x-ray saya juga pernah meng x-ray pesakit yang mengandung 34 minggu.doktor menjangkakan dia menghidap pneumonia.apabila saya meng x-ray pesakit mengandung tersebut terlebih dahulu saya pakaikan gonad shield iaitu gaun perlindungan kepada kawasan perutnya.ini sedikit sebanyak mengurangkan radiasi yang terkena kepada pesakit mengandung tersebut.

pesakit mengandung dipakaikan gaun pelindungan(gonad shield)


sebelum meng x-ray pesakit mengandung, borang x-ray pesakit tersebut perlu dilengkapi dengan surat keizinan untuk melakukan x-ray atau lebih dikenali sebagai consent form for pregnant patient.dalam borang tersebut doktor yang merawat perlu menandatangani borang tersebut..begitu juga dengan doktor pakar..pesakit mengandung tu juga perlu menurunkan tandatangan sebagai tanda bersetuju untuk di x-ray.sekiranya berlaku apa-apa yang tidak diingini doktor yang order x-ray tersebut perlu bertanggungjawab sepenuhnya terhadap pesakit tersebut.doktor juga perlu menerangkan dengan lebih terperinci apa risiko dan kebaikan kepada pesakit dan bayi yang dikandung.



consent form untuk pesakit mengandung










tetapi tak semua pesakit yang mengandung perlu menjalani pemeriksaan x-ray.jika penyakit tersebut akan memudaratkan bayi dan ibu barulah doktor mencadangkan x-ray perlu dilakukan.jadi jika anda mengandung dan  tidak bersetuju melakukan x-ray bagitau sahaja kepada pihak yang berkenaan.doktor tidak akan memaksa tetapi fikirlah kebaikan dan keburukan yang bakal anda hadapi disebabkan keengganan anda tu.

kami selaku frontliner cuba sedaya upaya memberi rawatan terbaik kepada pesakit yang mengandung.



KERETA BESAR DAN CANTIK TAPI SAYANGNYA SIGNAL PUN TAKDAK

nadia selalu perhati kereta-kereta besar selalu sangat membelok ke kanan atau kiri tak bagi signal.adoii ingat semua pengguna jalan raya ada sixth sense ka nak tau kereta tu nak membelok ke tak..aduyai..mana kesedaran korang ni?sangatlah bahaya kerana kadang-kadang kereta yang dok belakang tu terpaksa brek mengejut akibat kereta hadapannya membelok tanpa memberi isyarat signal.

sebenarnya, memberi signal atau isyarat ketika memandu adalah act of courtesy menunjukkan adab dan budi bahasa kita.kita perlu memberi signal dan memberi isyarat yang jelas supaya memudahkan pengguna jalan raya yang lain juga.alaa kalau signal dah tak menyala lampunya pergilah tukar yang baru, berapa sangatlah nak repair signal tu..tak kuar modal yang besar pun.cubalah bertanggungjawab apabila mengendalikan kenderaan masing-masing dengan melengkapkan apa yang sepatutnya.




signal digunakan bertujuan untuk memberi isyarat kepada pemandu lain bahawa individu tersebut ingin menukar laluan atau membelok ke arah kanan  atau kiri.sangatlah penting kita memberi isyarat signal apabila ingin menukar laluan, memotong atau membuat pusingan U.

tunjuklah adab dan sopan santun kita apabila ingin membelok atau memotong kenderaan lain dengan memberi isyarat lampu signal.bukannya rugi apa pun.beringatlah sebelum terjadi kemalangan yang melibatkan nyawa pengguna jalan raya yang lain.

janganlah kereta saja besar dan cantik tapi sayangnya signal pun takdak.berhemahlah apabila menggunakan jalan raya,jadilah pengguna jalan raya yang memikirkan juga keselamatan rakan yang lain.

BERHATI HATI DI JALAN RAYA.
PANDU CERMAT, JIWA SELAMAT







Wednesday, 5 April 2017

DULU TAKUT DARAH, SEKARANG SUDAH BERANI

Hemophobia adalah fobia atau takut kepada darah.
darah merupakan cairan atau bendalir di dalam badan manusia.



untuk pengetahuan korang semua, dulu nadia pun takut dan rasa geli geleman bila tengok darah yang banyak.memandangkan kerja nadia perlu berhadapan dengan berbagai jenis pesakit jadi nadia dah belajar sesuaikan diri dan tak takut pada darah.

masa mula2 praktikal, nadia perlu x-ray pesakit yang mengalami pendarahan di kakinya akibat kemalangan.nadia berusaha untuk tidak berasa takut nak kendalikan pesakit tu.memang darah kuar dengan banyak dan sudah berbau hanyir tapi nadia cekalkan diri untuk teruskan buat keja x-ray kaki tu.jadi, bila lama2 terpaksa bekerja melihat darah nadia dah jadi kuat dan tak takut dah pada darah.

lagi2 bila buat x-ray di dewan bedah pesakit yang perlu menjalani pembedahan untuk memasang besi di dalam paha lagi banyak darah nadia akan lihat..sebab doktor akan masukkan besi dan menoreh kulit pesakit.darah pesakit akan keluar meleleh-leleh macam air paip tu.nauzubillah...tapi sekarang dah lali dah tengok dan bau darah tu.orang kata alah bisa, tegal biasa.





kawan-kawan yang lain camna boleh ka tidak lihat darah??ka boleh jadi pitam ataupun cool saja?semuanya bergantung kat diri sendiri..bila kita setkan mindset kita bahawa kita boleh insyaallah akan boleh hadapi dengan sendirinya.nawaitu nak buat sesuatu tu juga penting..perlu ikhlas buat kerja.insyaallah akan lancar perjalanan kerja kita.