tinta pena biruku...

Hidup ini merupakan suatu persinggahan dan perjalanan kita perlu menuju ke suatu alam akhirat yang kekal abadi..sebagai hamba Allah kita perlu mempersiapkan diri dengan mengamalkan sifat mahmudah iaitu sifat terpuji dan sentiasa istiqamah dalam melakukan sesuatu pekerjaan...hal ini adalah sebagai bekalan kita untuk ke sana nanti..kita perlu topup diri menjadi insan berilmu, berakhlak mulia dan sebagainya agar dapat memperoleh ganjaran pahala untuk diri sendiri..insyaallah..**pesanan untuk diri saya juga..**

Monday, 29 February 2016

MY SON MY NEW ALARM CLOCK

MY NEW ALARM CLOCK


SEBELUM AKU KAWIN > nak bangun tido mesti set masa..set jam loceng..tapi sekarang zaman teknologi handphone pun dah boleh jadi alarm.set masa waktu banyak kali sampai bangun la..start set pkl 6 pagi lepas tu 6.15 pagi ..kalau tak bangun gak 6.30 pagi..boleh plak kadang2 kalau letih sangat boleh plak dengar alarm bunyi lepas tu sambung tido balik..krooh ..krooh...zzzzz..zzzz



SELEPAS DAPAT ANAK > set gak alarm untuk bangun tapi bangun awal lagi sebelum alarm bunyi..ha la anak terjaga nangis nak susu ..lapar.anak bunyi sikit ja pun terjaga tengok dia ok ka dak..jadi masa Muhammad Arsyad masih baby masa dalam tempoh berpantang tahun lepas kerap aku kena berjaga malam.tapi sekarang ni taklah kerap sangat dah.dalam 2 atau 3 kali ja.selalunya sebelum subuh dia akan merengek nak susu..jadi aku pun terus bangun la bila dah siap bagi dia minum susu.



betul kata orang anak umpama jam loceng kita..depa terjaga kita sebagai ibu pun turut sama terjaga.tapi Alhamdulillah seronok bila anak tolong kejutkan kita ni..dapat bangun awal pagi..takdalah terlepas solat subuh atau subuh gajah..kawan2 yang ada anak kecik pun mesti macam ni gak kan??









Friday, 26 February 2016

PENGALAMAN PERTAMA MENGANDUNG DAN BERSALIN

semua wanita mempunyai hasrat untuk mengandung dan memiliki cahaya mata sendiri.Alhamdulillah setelah sebulan lebih aku berkahwin pada tahun 2014 aku disahkan mengandung.tapi masa tau aku mengandung tu sebabnya rakan-rakan sekerja yang suruh aku check mengandung ke idak..aku rileks lagi siap kata baru sebulan lebih kawin baru lg..tak mengandung aih.atas desakan rakan  aku pun terus buat UPT test kat tempat keja.tengok2 ada naik 2 line.aik betoi ka ni??bila tanya kat kakak senior yang banyak pengalaman kata ha sah dah mengandung tu..aku bersyukur sangat2.Allah bagi rezeki anak tu cepat. 

Saat mengandungkan si kecil ni aku tidak mengalami morning sickness masa awal2 kandungan.tapi bila nak masuk trimester ke 2 mula la start muntah2, loya , pening dan sebagainya.dugaan ibu mengandung.kena banyak bersabar.masa kandungan nak masuk 6 bulan doktor kata aku mengalami placenta previa type 2 ataupun uri bawah.so aku kena banyakkan berehat dan tak boleh angkat benda berat.jadi doktor bagi surat mengrahkan aku diberi light duty semasa bekerja.aku pun ditugaskan bekerja di kaunter appointment ja tak masuk dah buat keja x-ray kat bilik general dan bilik ct scan.masa tu start dari 7 bulan sampai la bersalin.alhamdulillah masa kandungan 36 minggu bila doktor scan kedudukan uri aku dah di atas dan doktor kata boleh bersalin normal.syukur alhamdulillah....

aku ambik cuti awal seminggu sebelum due date dan balik rumah mak abah di Alor Setar.due date bersalin 13.1.2015.semasa tarikh due date tu aku masih lagi belum rasa tanda-tanda nak bersalin..masih rileks pi jalan2 dengan mak abah dan adik2 pi beriadah di taman, pasar malam,mendengar kuliah di surau dan sebagainya.lepas pi scan lagi sekali kt klinik kesihatan di Alor Setar doktor bgtau kena masuk wad 19.1.2015 jika tak bersalin lg..almaklumlah dah lepas due date.masa pagi subuh 19.1.2015 hari yang aku nak kena masuk wad tu aku dah rasa sakit sikit iaitu mild contraction..masa tu kat rumah lagi..lps makan sepinggan nasi goreng yang mak aku masak suami aku bawaklah aku ke Hospital Sultanah Bahiyah,  Alor Setar.

Sampai ja di PACS, aku pun diperiksa.bukaan dah 4 cm.doktor pun pecahkan air ketuban dan air ketuban yang putih jernih dah bercampur menjadi hijau.doktor kata anak aku dah tertelan najis.jadi aku pun ditolak ke labour room ..masa tu jantung berdegup kencang risau cmna la nak bersalin nanti.biasalah kan first experience..dup dap dup dap... suami pun nak masuk tunggu dan nak tengok kelahiran baby kami lalu dia diminta mengisi borang dulu sebelum dibenarkan masuk.masa aku ditolak ke labour room jam menunjukkan pukul 9.30 pagi.aku dikehendaki baring dan kak nurse dan doktor sekali sekala melihat keadaan aku serta check bukaan .suamiku sesekali mengusap kepala dan menenangkanku.masa tu contraction makin kuat dan sakit yang taktau nak bgtau cmna.masa tu baru tau bukannya senang nak bersalin ni.semasa menunggu bukaan aku membaca ayat-ayat alquran dan berzikir.doktor tu bgtau kalau lambat buka juga mungkin kena operate..caesarian la..Alhamdulillah nasib aku baik sebab bukaan dah banyak dan doktor dah suruh aku meneran.kak  nurse pun suruh aku push dan tarik nafas perlahan lahan .

aku pun meneran la sekuat hati dan aku rasa banyak kali gak aku teran.lepas tu doktor bgatau kat suami aku suruh keluar sekejap sebab  depa nak guna forcep untuk menarik anak aku keluar dengan cepat.lagipun anak aku kan dah tertelan najis sendiri.anak aku keluar pada jam 11.56 pagi.masa anak aku keluar tu aku tak dengar pun dia menangis.aku jadi risau dan terus tanya doktor kenapa baby aku tak nangis pun.doktor kata takpa dalam mulut dia ada najis lebih baik dia tak nangis ..kalau baby aku nangis nanti najis makin banyak masuk dalam mulut dia.lepas baby aku diletakkan sekejap kat dada depa pun  terus pi bagi kat ayahnya suruh azankan..baby aku dimasukkan ke dalam NICU.untuk pengetahuan korang aku dapat anak lelaki.oh my son.


19.1.2015 ANAKKU LAHIR


lepas beberapa minit aku bersalin, doktor tengok muka dan anggota badanku pucat..tekanan darah makin rendah.hb low.depa pun panik dan lastly depa decide aku kena tambah darah.jadi doktor pun tambah la 1 beg darah .aku pun berehat lagi di labour room tu smpai la ke petang.anak dah masuk NICU yang ibu dia masih di labour room tunggu abis darah dimasukkan..pukul 4 petang mak aku mai masuk tolong suapkan makanan kat aku sebab suami aku baru pi solat kat surau.sebenarnya mak tak boleh masuk suami ja boleh masuk kat situ tapi disebabkan depa kesian tengok aku tak makan lagi depa pun benarkan mak aku masuk.
mertua aku yang mai dari penang pun tak boleh masuk tengok aku dan anak aku..maklumlah aku masih direhatkan di labour room lagi dan anak ada di NICU.pukul 7 petang barulah aku dimasukkan ke wad.

pertama kali bermalam di wad dan alhamdulillah aku dah bergelar ibu.satu perasaan yang tak tergambar oleh kata kata.semasa aku mengendong anak aku buat kali pertama rasa syahdu sungguh perasaan.berpeluang menjaga amanah Allah yang tak ternilai ni.esoknya 20.1.2016 aku dah boleh discharge dan bermulalah episod baru dalam hidupku menjaga anak dengan sepenuh hati.aku berpantang di rumah mak abah .kadang2 ada yg cakap hspital kerajaan tak layan pesakit mengandung macam hspital swasta..tapi bg pengalaman aku sendiri staff Hospital Sultanah Bahiyah memang baik melayan aku dan aku sangat berpuas hati..terima kasih ya doktor dan kak nurse sekalian..aku pun nak berterima kasih kat mak abah dan adik2 yang sama2 menjaga aku bila dalam pantang,buat suamiku terima kasih kerana mwmberi sepenuh sokongan semasa detik mengandung hinga melahirkan anak..tanpa abang tiadalah zuriat ni.alhamdulillah syukur atas segalanya..

begitulah coretan pengalaman aku mengandung dan bersalin anak pertama.setiap anak bukannya sama proses nak bersalin tu. lain anak lain caranya.tulah yang dibagitau oleh kawan-kawanku yang dah mempunyai ramai anak.









MUHAMMAD ARSYAD DAH SETAHUN 

Wednesday, 17 February 2016

IKAN

IKAN











 Ikan adalah antara makanan yang boleh kita makan.Ikan ada protein, omega 3, vitamin,mineral dan asid lemak tak tepu…dulu masa kecik lagi mak aku dah ajar aku makan ikan.masa tu tak pandai makan sangat sebab kena asingkan tulang dengan isi ikan..jadi malas nak makan sangat..tapi bila mak aku selalu masak ikan aku pun belajar makan la..lama2 ok la tak tercekik tulang dah..hehe.


.masa aku belum dok berjauhan dengan famili aku lagi aku tak brapa pandai beli barangan basah sendiri..semuanya pi dengan mak aku..lepas dapat tawaran kerja posting sebagai juru x-ray di Hospital Pakar Sultanah Fatimah di Muar masa tahun 2012 aku pun start la belajar beli barangan basah sendiri..ye la masa tu dok menyewa rumah yang ada kelengkapan untuk memasak dan ada peti ais ..ada mood nak masak berasaplah dapur tu..masa tu bujang lagi kan.haa….straight to the point, mai sini aku nak berkongsi tips memilih ikan setelah belajar daripada pengalaman sendiri : 



                Ciri-ciri ikan segar

  •   Mata masih bersinar,bulat dan tidak rosak
  •   Sisik masih melekat kuat pada badan
  •   Isinya jika ditekan masih kental
  •   Insang masih berwarn merah
  •   Bau ikan masih segar
  •   Warna sisik masih berkilt dan tidak berlendir

Ciri-ciri ikan yang tidak segar

  •   Mata berwarna kusam dan tenggelam
  •   Dinding perutnya hancur
  •   Sirip berwarna kusam dan mudah tertanggal
  •   Insang berwarna kelabu
  •   Warna sisik kusam dan berlendir

Panduan menyimpan ikan segar

  •   Buang sisik, insang dan buang sumber-sumber berkembangnya bakteria dalam badan ikan terutama isi perut ikan
  •   Cuci sehingga bersih dengan air asam jawa dn letakkan dalam bekas atau bungkus dengan plastik makanan
  •   Simpan aatau masukkan di dalam bahagian penyejukbekuan  peti ais
  •   Jika ikan akan digunakan untuk masak, keluarkan ikan daripada peti ais kemudian biarkan seketika(thawing)
  •   Sebaiknya guna cara FIFO(first in first out) ertinya ikan yang disimpan terlebih dahulu maka gunakannya dahulu.
Berbagai-bagai masakan yang berasaskan ikan boleh dimasak….antaranya

ü  Kari ikan
ü  Ikan masak asam
ü  Serunding ikan
ü  Ikan bakar
ü  Otak-otak
ü  Sup ikan
ü  Ikan masak kicap
ü  Ikan goreng crispy
ü  Ikan 3 rasa
ü  Ikan stim kukus
ü  Ikan masak sambal hijau
ü  Ikan masak taucu
ü  Asam pedas
ü  Masak lemak ikan cili api

ikan masak halia
Banyak lagi masakan yang berasaskan ikan …tak larat dah nak senaraikan..hehe…apa pun boleh jer google resipi apa apa pun di carian Google Chrome…insyallah cik google akan bagi resipi cmna nak masak ikan tu.

Monday, 15 February 2016

LOGHAT UTARA..MAI CEK NAK HABAQ SAT

LOGHAT UTARA



Malaysia mempunyai rakyat yang terdiri daripada pelbagai bangsa.Majoriti rakyat
Malaysia terdiri daripada masyarakat berbangsa Melayu.Masyarakat Melayu bercakap menggunakan bahasa Melayu..Bahasa Melayu yang digunakan mempunyai loghat tersendiri bagi setiap negeri..aku anak jati negeri Kedah..jadi aku memang dok bercakap loghat utara la..hang nak ayaq ka?(awak nak air ka)hang paham dak?
Orang utara lebih mengingati mati sebabnya suka tambah perkataan mampuih bila bercakap..tak caya tengok ni :

*Bila tidoq  - tidoq mampuih
* Bila nak bangun – liat nak mampuih
*Bila dalam bilik air - ayaq sejuk nak mampuih
* Makanan sedap –tu dia aih, sedap nak mampuih
*Buat keja penat – penat nak mampuih
*Meluat kat seseorang – mampuih pi kat dia la

A  Begitulah seterusnya sampai la dia pun mampuih…heheh,,loghat utara memang bila dengar orang bercakap agak kasar tapi realitinya kami tak bermaksud la nak doakan orang tersebut mati cepat…dak aih…bahasa ja kasar tapi hati banyak baik ooooo,,

Haa faham kan sebab apa aku cakap kami ni slalu mengingati mati…kih..kih…




Masing -masing tempat ada loghat tersendiri...bila kita pindah ke negeri selain daripada tempat kelahiran sendiri, kita akan akan mula belajar loghat baru di tempat tersebut.mula2 memang tak paham ..katalah aku ni anak jati Kedah pi berhijrah ke Sabah aku mesti terkial kial nak paham bahasa yang depa cakap tu.tapi belajarlah..lama2 kita paham la gak apa yang depa dok bercakap dengan loghat depa. memang rakyat  dok dalam Malaysia guna bahasa Melayu tapi ada loghat tersendiri.

Konklusinya, Malaysia negara yang unik.pelbagai bangsa, budaya, agama,bahasa tapi kita serumpun.moga bersatu hati menjaga dan melindungi tanah air tercinta.



IQRA' > BACALAH






BUDAYA MEMBACA AMALAN MULIA











Membaca jambatan ilmu..aku suka membaca.dulu ikut mood jugak..bila rasa nak membaca barulah nak membaca..tapi masa zaman muda remaja dulu aku suka membaca novel dan majalah Remaja dan majalah Dara.bila dah umur makin bertambah ni rajin plak membaca buku-buku agama, buku motivasi,baca blog dan sebagainya..


sekarang ni zaman moden dan canggih nak baca fasal berita dunia dan negara melalui hujung jari ja dengan adanya internet.mudahkan..tu pun ada gak yang malas lagi.lebih baik tanamkan budaya membaca ni sejak kecik sebab banyak faedahnya akan dapat di kemudian hari.kita dapat jadi manusia yang berilmu pengetahuan,berintelek dan macam2 lagi la sifat positif. Dah nak dekat setahun aku menetap di Kulim baru la aku tau kat mana letaknya perpustakaan awam aka library.kt library ni taklah besar macam kat hometown aku di alor Setar tu tapi bolehlah la juga ada gak buku2 yang menarik perhatian aku gak.aku pun apalagi bila dah tau kat mana letaknya library selalu la aku pi sana lepak2 kejap dan pinjam buku kat library tu.Library ni terletak berdekatan dengan stesen bas Kulim.atas skit ja daripada stesen bas tu.area pekan Kulim gak la.



KAD LIBRARY
(BOLEH DIPAKAI UNTUK SEMUA PERPUSTAKAAN AWAM DI SELURUH NEGERI KEDAH)



Untuk pengetahuan korang kad ahli perpustakaan awam tu boleh digunakan di setiap perpustakaan yang ada di seluruh negeri Kedah ni.ha senangkan.tapi setiap buku yang dipinjam di perpustakaan tersebut kena hantar semula di perpustakaan yang sama.tempoh pinjaman buku 2 minggu..kalau balik bercuti lama   di Alor Setar (rumah mak abah aku) bolehlah aku pi pinjam buku di Perpustakaan Awam Kedah yang besar tu kat depan City Plaza ja..pakai ja kad ahli yang sama aku guna kt library Kulim tu.


Seronok membaca ni kalau betul2 kita enjoy hobi ni.di 

bawah ni aku kongsikan gambar berkaitan 

Perpustakaan Kulim....oklah JOM MEMBACA.....



PERPUSTAKAAN AWAM KULIM







RUANG MEMBACA DI PERPUSTAKAAN KULIM


RUANG MAJALAH


BUKU PERTAMA YANG DIPINJAM AKU PADA TAHUN LEPAS SEPTEMBER 2015




Sunday, 14 February 2016

Ayam

SEGALA-GALANYA AYAM

ayam betina


ayam jantan





v     Tak pakai kasut  #  kaki ayam

v     Tulisan buruk # cakar ayam


v     Barang murah # cap ayam

v     Pelawa tak iklas # ajak-ajak ayam


v     Tidur tak lena # tidur –tidur ayam

v     Usaha tak bersungguh # hangat hangat tahi ayam




Sian ayam…semuanya kata kat ayam.tapi ayam sedap dimakan rugi la sapa yang tak makan ayam.


Abis tu, apa salah ayam?????heheee....



MULIA WORDS

PERKATAAN MULIA YANG PERLU DIUCAPKAN SETIAP HARI




©                        Mengucap BISMILLAH
Pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu kerja







©                        Mengucap ALHAMDULILLAH
Pada tiap-tiap selesai melakukan sesuatu






©                        Mengucap ASTAGHFIRULLAH
Jika lidah tersilap menyebut perkataan yang tidak elok










©                        Mengucap INSYAALLAH
Jika merencanakan untuk berbuat sesuatu pada hari esok







©   Mengucap  LA HAULA WALA HUWWATA   ILLA BILLAH
Jika menghadapi sesuatu tak disukai dan tak diingini






© Mengucap INNA LILLAHI WA INNA ILAIHI RAJIUN
Jika menghadapi dan menerima musibah







© Mengucap LA ILLAHA ILLA ALLAH MUHAMMAD RASULULLAH

Sepanjang siang dan malam sehingga tak terpisah dari lidahnya


Monday, 8 February 2016

SELAMAT TAHUN BARU CINA 2016




Tahun Baru Cina
Tahun Baru Cina
Malam Tahun Baru Cina di MeizhouChina
Juga dikenali sebagaiTahun Baru Qamari, Perayaan Musim Bunga
Diraikan olehterutamanya tamadun Asia Timur
JenisChinakebudayaanagama Buddha
KepentinganHari pertama kalendar Cina(qamari)
Tarikh 201519 Februari
Tarikh 20168 Februari
Tarikh 201728 Januari
Sambutansambutan Tahun Baru, perhimpunan keluarga, jamuan sekeluarga.
Berkaitan denganPerayaan Tanglung yang mengakhiri perayaan ini

sunting
Lihat pendokumenan templat ini
Tahun Baru Cina
Cina Tradisional:
農曆新年
Cina Ringkas:
农历新年
Maksud harfiah:tahun baru takwim qamari
Nama Cina alternatif
Tulisan Tradisional:
春節
Tulisan Ringkas:
春节
Maksud harfiah:perayaan musim bunga

Tahun Baru Cina (Bahasa Inggeris: Chinese New Year) merupakan perayaan terpenting orang Cina bagi menyambut tahun baru dalam kalendar qamari Cina. Kalendar qamari Cina terbahagi kepada kitaran 12 tahun dan dinamakan sempena nama haiwan




















Pantang-larang sewaktu perayaan

Tuah baik
  • Membuka pintu dan tingkap dianggap menjemput masuk tuah pada tahun baru.
  • Membiarkan lampu menyala semalaman dipercayai menghalau hantu dan puaka pembawa musibah yang mampu mempengaruhi nasib sekeluarga sepanjang tahun.
  • Gula-gula dan manisan dimakan untuk "memaniskan" nasib sepanjang tahun bagi pemakannya.
  • Pembersihan rumah di setiap sudut wajib dilangsungkan sebelum hari tahun baru agar mudah menerima tuah bagi tahun yang menjelang.
  • Ada orang yang percaya bahawa apa yang berlaku pada hari pertama mencerminkan peristiwa yang akan berlangsung sepanjang tahun. Maka, orang Asia mengambil kesempatan untuk berjudi pada hari pertama ini bagi menaruh harapan untuk menambah kekayaan.
  • Memakai selipar baru yang dibeli sebelum tahun baru bermaksud memijak orang yang bergosip tentang pemakainya.


Nasib Malang ("Tuah buruk")
  • Membeli kasut baru dianggap pembawa malang bagi sesetengah orang Cina kerana perkataan bahasa Kantonis bagi "kasut" sama bunyinya dengan perkataan "kasar" atau "sukar".
  • Membeli seluar baru juga dipandang sebagai pembawa malang kerana perkataan Kantonis bagi "seluar" sama bunyinya dengan "pahit". (Namun ada yang menganggapnya sebagai positif, kerana perkataan bagi "seluar" dalam dialek itu juga sama bunyinya dengan "kaya".)
  • Menggunting rambut juga ditegah kerana perkataan bagi rambut sama bunyinya dengan hasil. Maka menggunting rambut juga dipandang sebagai "memotong hasil dalam bahasa Kantonis".
  • Mencuci rambut juga dianggap sebagai mencuci keluar kekayaan (namun perihal kebersihan sering telah mengatasi tradisi ini.)
  • Menyapu lantai juga dilarang pada hari pertama kerana ini akan menyapu keluar tuah bagi tahun baru.
  • Perbualan mengenai kematian juga kurang sesuai bagi beberapa hari terawal Tahun Baru Cina kerana ini turut dianggap tidak bagus.
  • Membeli buku juga membawa malang kerana perkataan sesetengah dialek Cina bagi "buku" sebunyi dengan perkataan bagi "kalah".

kalau orang melayu dapat duit raya bila berhari raya.orang cina dipanggil ang pau(duit raya)..kanak-kanak la orang yang paling gembira bila dapat duit kan..