tinta pena biruku...

Hidup ini merupakan suatu persinggahan dan perjalanan kita perlu menuju ke suatu alam akhirat yang kekal abadi..sebagai hamba Allah kita perlu mempersiapkan diri dengan mengamalkan sifat mahmudah iaitu sifat terpuji dan sentiasa istiqamah dalam melakukan sesuatu pekerjaan...hal ini adalah sebagai bekalan kita untuk ke sana nanti..kita perlu topup diri menjadi insan berilmu, berakhlak mulia dan sebagainya agar dapat memperoleh ganjaran pahala untuk diri sendiri..insyaallah..**pesanan untuk diri saya juga..**

Tuesday, 2 February 2016

COUPLE/BERPASANGAN

COUPLE ATAU BERPASANGAN...






semua insan di dunia ni mempunyai naluri untuk mempunyai pasangan hidup.semua orang mesti rasa nk berkahwin kan?indahnya hidup ada orang yang ambik berat pasal diri masing2..syokkan..
aku pun dulu berangan nak kawin alhamdulillah dapat juga kawin..syukur dapat suami yang penyayang dan telah dikurniakan cahaya mata sulung tahun lepas.Couple secara halal itu halal...Couple secara haram itu haram.kita kena jelas hakikat di sebalik istilah couple ni..


  • Halal  * Jika kita faham maksudnya sebagai pasangan suami isteri dan ada niat untuk bernikah

  • Harus * Jika kita faham maksud couple sebagai orang yang bertunang lalu mereka mengikut batas2 syarak..

  • Haram * Jika kita faham maksudnya sebagai 2 orang yang asyik menjeling jeling, kemudiannya chatting, dating, meeting dan akhirnya bunting..nauzubillah..mohon dijauhkan
oleh itu, tak salah mempunyai couple jika kita memang berniat untuk menikahi pasangan kita tetapi perlu mengitus batas syarak...tetapi lebih indah cinta selepas kahwin ni.lebih manis.



No comments:

Post a Comment