tinta pena biruku...

Hidup ini merupakan suatu persinggahan dan perjalanan kita perlu menuju ke suatu alam akhirat yang kekal abadi..sebagai hamba Allah kita perlu mempersiapkan diri dengan mengamalkan sifat mahmudah iaitu sifat terpuji dan sentiasa istiqamah dalam melakukan sesuatu pekerjaan...hal ini adalah sebagai bekalan kita untuk ke sana nanti..kita perlu topup diri menjadi insan berilmu, berakhlak mulia dan sebagainya agar dapat memperoleh ganjaran pahala untuk diri sendiri..insyaallah..**pesanan untuk diri saya juga..**

Thursday, 13 July 2017

TEH AIS CINCAU..ANDA PERNAH MINUM ??

pernahkah anda minum teh ais cincau?anda tahu tak apa itu cincau?cincau tu sejenis agar-agar berwarna coklat kehitaman yang dipotong kecil dimakan bersama air minuman.

tahun ni nadia pertama kali dapat minum air teh ais cincau..sedap pula rasanya.bila makan air tersebut rasa sangat kena dengan selera tekak..tambahan pula, jika minum masa panas waktu tengah hari.ooo lazatnya!!cubalah ye kawan2..

teh ais cincau




cincau ada manfaatnya juga.antara manfaatnya ialah 

đź”·perubatan tradisional untuk melegakan batuk , menurunkan tekanan darah tinggi,sembelit, malaria

đź”·mengatasi perut kembung

đź”·membantu dalam proses diet kerana mempunyai kalori yang rendah

đź”·menurunkan risiko diabetes, penyakit jantung dan stroke

jadi, tak salah pun jika anda minum air minuman bersama cincau..banyak manfaat yang dapat kita perolehi.


cincau




Saturday, 1 July 2017

MANA PILIHAN ANDA JADI KUDAPAN MASA RAYA NI KEREPEK, MARUKU ATAU KUIH RAYA?

macam -macam makanan yang dihidangkan semasa raya puasa ni kan.selain daripada ketupat, lemang, rendang yang disediakan ada juga makanan yang menjadi kudap-kudapan kita seperti kerepek, maruku atau kuih raya..

antara 3 pilihan tersebut anda lebih suka yang mana untuk menjadi makanan kudapan anda..

kerepek




maruku




kuih raya



makan di kala menonton televisyen atau sambil bergosip bersama rakan anda??

bagi nadia la kan, nadia suka lagi mengunyah kerepek dan maruku..seronok mengunyah la sampai tak sedar sampai nak abis sebalang dah..hehehe..kan bila mengunyah maruku ada satu bunyi macam krup..krap..krup..krap...syokla kan tengok tv sambil mengunyah kan..jadi ralit sat..

kalau kuih raya nadia tak makan banyak sangat pun..sekadar rasa ja..makan juga tapi bukannya dalam kuantiti yang banyak.makan sekadar makan ja pun..

oklah saja ja nak buat survey skit tanya korang semua..kalau rajin silalah komen ye..terima kasih..

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR BATIN

KETUPAT RENDANG DAH ABIS PUN, DAKU BARU NAK START BERAYA NI..HUHUHU

alhamdulillah dapat juga bercuti raya setelah seminggu kena kerja semasa raya Aidilfitri baru-baru ni..nasiblah nadia ooi dah giliran awak plak keja kan.macam tulah kerja sebagai juru x-ray kat hospital kerajaan..

masa nadia kerja masa raya tu banyak pesakit juga..kebanyakan yang datang x-ray disebabkan terlibat dengan kemalangan/mva (motor vehicle accident)..yang kesiannya ada yang 1 keluarga terlibat dengan kemalangan yang melibatkan 2 orang kanak-kanak yang masih kecil lagi..dah la yang si kakak tu ada mengalami patah kat paha kanannya..sian sungguh la..dah la tengah nak pi beraya kan..kena plak dok hospital tunggu untuk dapatkan rawatan pula..


dah nak masuk minggu ke 2 raya kebanyakan orang dah tak sediakan juadah ketupat rendang dah..ha la kan dah seminggu dah ada kecuali la kalau ada open house ka apa..mestilah ada kan.tapi takpa dah sempat merasa ketupat rendang air tangan mak masa raya pertama baru2 ni masa adik bawa ketupat rendang ke rumah nadia masa ari tu.alhamdulillah dapat juga rasa walaupun tahun ni kena kerja masa raya..

sekarang ni alhamdulillah nadia dah selamat pulang ke rumah mak abah dah..baru nak start beraya ooi..takpa jadilah juga kan dapat gak pulang ke kampung halaman.bersyukurlah..

oklah , belum terlambat lagi nadia ingin mengucapkan 
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR BATIN.