tinta pena biruku...

Hidup ini merupakan suatu persinggahan dan perjalanan kita perlu menuju ke suatu alam akhirat yang kekal abadi..sebagai hamba Allah kita perlu mempersiapkan diri dengan mengamalkan sifat mahmudah iaitu sifat terpuji dan sentiasa istiqamah dalam melakukan sesuatu pekerjaan...hal ini adalah sebagai bekalan kita untuk ke sana nanti..kita perlu topup diri menjadi insan berilmu, berakhlak mulia dan sebagainya agar dapat memperoleh ganjaran pahala untuk diri sendiri..insyaallah..**pesanan untuk diri saya juga..**

Wednesday, 19 April 2017

BOLEH KE PESAKIT MENGANDUNG JALANI X-RAY?

memang sudah sedia maklum pesakit yang mengandung tidak perlu jalani pemeriksaan x-ray kerana boleh memberi risiko kepada bayi dalam kandungannya.



tetapi ada juga kes tertentu yang memerlukan pesakit mengandung menjalani pemeriksaan x-ray kerana pesakit tersebut perlu didiagnos dengan melihat gambar 
x-ray.contohnya pesakit tersebut memang berkemungkinan mengalami masalah  dan dikhuatiri terkena penyakit pneumonia.

bila pesakit mengandung selamat menjalani pemeriksaan 
x-ray?selalunya setelah pesakit berada di trimester kedua kandungan sudah lebih 5 bulan ke atas setelah janin sudah membesar dan cukup sifat.jika baru trimester pertama pesakit dinasihatkan supaya tidak perlu menjalani pemeriksaan x-ray.ini dikhuatiri menganggu perkembangan bayi membesar .

sebagai seorang juru x-ray saya juga pernah meng x-ray pesakit yang mengandung 34 minggu.doktor menjangkakan dia menghidap pneumonia.apabila saya meng x-ray pesakit mengandung tersebut terlebih dahulu saya pakaikan gonad shield iaitu gaun perlindungan kepada kawasan perutnya.ini sedikit sebanyak mengurangkan radiasi yang terkena kepada pesakit mengandung tersebut.

pesakit mengandung dipakaikan gaun pelindungan(gonad shield)


sebelum meng x-ray pesakit mengandung, borang x-ray pesakit tersebut perlu dilengkapi dengan surat keizinan untuk melakukan x-ray atau lebih dikenali sebagai consent form for pregnant patient.dalam borang tersebut doktor yang merawat perlu menandatangani borang tersebut..begitu juga dengan doktor pakar..pesakit mengandung tu juga perlu menurunkan tandatangan sebagai tanda bersetuju untuk di x-ray.sekiranya berlaku apa-apa yang tidak diingini doktor yang order x-ray tersebut perlu bertanggungjawab sepenuhnya terhadap pesakit tersebut.doktor juga perlu menerangkan dengan lebih terperinci apa risiko dan kebaikan kepada pesakit dan bayi yang dikandung.



consent form untuk pesakit mengandung










tetapi tak semua pesakit yang mengandung perlu menjalani pemeriksaan x-ray.jika penyakit tersebut akan memudaratkan bayi dan ibu barulah doktor mencadangkan x-ray perlu dilakukan.jadi jika anda mengandung dan  tidak bersetuju melakukan x-ray bagitau sahaja kepada pihak yang berkenaan.doktor tidak akan memaksa tetapi fikirlah kebaikan dan keburukan yang bakal anda hadapi disebabkan keengganan anda tu.

kami selaku frontliner cuba sedaya upaya memberi rawatan terbaik kepada pesakit yang mengandung.



4 comments:

  1. Kalau nak x-ray je mesti kena check urine untuk kepastian yang kita tak mengandung.. Kadang2 ada yang tak perasan dia dah mengandung.. Nasihat doktor dan juru xray perlu dikuti supaya tiada masalah di kemudian hari.. kan nadia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betoi tu kak...sgt penting tahu LMP (last mesntrual period) sebelum jalani x-ray..jika lupa perlu buat ujian check urine dulu sebelu jalani x-ray

      Delete
  2. Sbb tu doc or nurse kene tanya dulu, preggy ke tak? Sometime, memang ade yg xtaw kata dia preggy. Itu pon, after urine test baru dpt tau kannn...

    ReplyDelete
  3. hi, saya datang singgah follow sini.. :) salam kenal :)

    ReplyDelete