RESEPI RINGKAS DAGING PAPRIK

Bahan-bahan :

daging yang telah dihiris nipis
2 ulas bawang merah besar yang telah dihiris nipis
4 ulas bawang putih yang telah dicincang halus
3 ulas bawang merah kecil yang telah dicincang halus
cili kering yang telah dikisar @ cili boh
2 batang serai 
4 helai daun limau purut
5 sudu sos tomato
4 sudu sos tiram
3 sudu sos cili

Cara memasak :


1) Rebus daging sehingga empuk dan kemudian toskan airnya.

2) Simpan air rebusan untuk digunakan untuk proses seterusnya.

3) Tumis hirisan bawang merah kecil, bawang putih,bawang merah besar dan serai sehingga menjadi kuning dan baunya menjadi harum.

4) Masukkan cili boh dan tunggu sehingga dia masak sedikit.

5)Masukkan pula sos tomato, sos tiram dan sos cili secukup rasa.

6) Air rebusan yang disimpan tadi boleh dimasukkan sedikit ke dalam masakan tadi.

7) Kemudian, taburkan 4 helai daun purut ke dalam masakan.

8) Setelah diyakini masak, tutup api dan sedia untuk dihidangkan.

9)  Selamat mencuba ye kawan-kawan..



daging paprik


2 comments:

Powered by Blogger.