TIPS PENGENDALIAN SUSU IBU (EBM)
Panduan Pengendalian Susu Ibu (EBM)
1. Label Nombor 1-5 Pada Botol Simpan Susu
2. Bagi Susu Ikut Turutan No.1-5, (biasanya bayi berumur 2 ke 3 bulan minum 2oz-3oz Setiap Botol)
3. Bagi Susu Pada Bayi Setiap 2 Atau 3 Jam atau ikut keperluan bayi
label pada botol susu ebm |
Cara Untuk Panaskan Susu EBM
1. Keluarkan Susu Dari Freezer Untuk Dipanaskan. - (Susu Akan Ada 2 Lapisan iaitu Foremilk & Hindmilk
2. Sebelum Panaskan, Goyangkan Botol Perlahan-Lahan Untuk Sebatikan Susu Dan Menjaga Khasiatnya
3. Masukkan Susu Dalam Bekas Berisi Air Panas/ Warmer Dengan Suhu 40-70.
4. Rasa Susu Sebelum Bagi Bayi Minum. (Panas Atau Suam) –
Catatan:
• Susu Yang Belum Minum Tapi Telah Dikeluarkan Dari Peti Ais Perlu Dihabiskan Dalam Masa 3-4 jam.
• Susu Yang Belum Minum Tapi Telah Dikeluarkan Dari Peti Ais Perlu Dihabiskan Dalam Masa 3-4 jam.
• Susu Yang Sudah Dipanaskan Tetapi Belum Diminum Perlu Dihabiskan Dalam Lingkungan 2-3 jam.
• Susu Yang Telah Minum Tapi Tak Habis Masa Tu Perlu Dihabiskan Dalam Tempoh Masa 1-2 jam Selepas Tu.
• Susu Frozen Yang Dah Dicairkan Perlu Habiskan Dalam Masa 24jam.
• Tidak Boleh Panaskan Susu Perahan Terus Di Atas Api Dapur, Ketuhar Gelombang Mikro (Microwave Oven) Atau Didihkan Susu Perahan.
#SilaRujukGambar
#ShareUtkPanduanBFMoms
#ShareUtkPanduanBFMoms
nice sharing untuk ibu ibu kat luar sana , hehehe Yana datang membaca sekadar tambah pengetahuan (not yet ibu =P)
ReplyDeletethanks lyana...takpa insyaallah sampai satu masa yana akan jadi ibu juga nanti...tq follow me...
Delete