KELEBIHAN MASAK SENDIRI DI RUMAH
wanita bekerja kadangkala tidak sempat masak sendiri di rumah.selalu tapau@bungkus makanan dari luar.nadia pun adakalanya beli juga makanan luar tetapi sekiranya larat dan sempat masak,nadia usahakan masak juga.homemade food lebih baikkan..
oklah,antara kelebihan masak sendiri di rumah adalah :
💖boleh masak dalam kuantiti yg banyak dan boleh makan berulangkali dan makan bertambah
💖bila masak sendiri kebersihan makanan lebih terpelihara.kita tidak tahu bagaimana pengurusan orang lain yg masak makanan yang kita beli dari luar.kadangakala ada juga makanan luar yg tercemar dan menyebabkan kita mengalami keracunan makanan
💖kita dapat mengawal bahan perasa yg diletakkan dalam makanan apabila masak sendiri di rumah
💖apabila masak sendiri kita dapat meluangkan masa makan bersama keluarga tercinta.
💖dapat menjimatkan perbelanjaan bulanan.kita dapat merancang menu harian kita apabila memasak sendiri
💖dapat memberi kesihatan yang baik terutamanya kolestrol menjadi lebih terkawal kerana dengan memasak sendiri penggunaan garam dan minyak terkawal kadar penggunaannya
💖dapat memberi kepuasan diri merekacipta resepi baru dan keluarga menikmati resepi masakan yg istimewa daripada kita
Betul nadia. Kita boleh kawal apa yg kita nk klau masak sdri ni. Akk pun prefer msk sdri. Tpkdg2 dtg mls ya mmg beli dkt kedai jugK😂
ReplyDeletebetoi..ikut mood ja.tapi rasa seronok juga bila masak..anak3 pakat puji kata sedap...hehe
DeleteMemang lebih jimat dan puas makan sebenarnya bila masak di rumah..
ReplyDeletetapi kan kalau mai mood malas nak masuk ke dapur , order foodpanda juga ler..hihi
Delete