SALAM AIDIL ADHA.MARI MENGHAYATI MAKSUD SEBENAR KORBAN ITU

SALAM AIDIL ADHA ..SELAMAT HARI RAYA KORBAN
SELAMAT HARI RAYA HAJITahun ni ni giliran nadia pula bekerja di hari raya pertama, kedua, ketiga,keempat...huhuhu..nasib badan..suamiku  dapat cuti pula..jadi kami tak sempat beraya sekali sangat la tahun ni.takpa mungkin tahun depan boleh beraya sekali kan..insyaallah..

pada musim raya haji atau hari raya korban kita akan menyambut pada 10 Zulhijjah dah hari2 Tasyrik 11, 12 dan 13 Zulhijjah mengikut kalendar Islam.kita akan dapat mendengar takbir raya banyak hari la..sangat syahdu dan sangat enak didengar.alhamdulillah.

anda tahu tak sejarah korban yang terkenal pada zaman nabi kita??mesti anda dah tahu kan tapi nadia nak bagitau juga ye..Allah s.w.t telah memerintahkan Nabi Ibrahim supaya menyembelih anaknya Nabi Ismail.Allah hanya menguji pengorbanan seorang bapa Nabi Ibrahim supaya mahu mengorbankan tak anak yang disayanginya Nabi Ismail.Nabi Ismail pun sanggup mengorbankan diriya.

Akhirnya,Allah mengutus Jibril supaya menggantikan kibas dari syurga supaya dijadikan korban.Nabi Ismail terselamat.Peristiwa ini menjadi dasar supaya dilaksanakan korban pada setiap hari raya haji.hal ini menunjukkan seorang bapa dan anak sanggup melakukan pengorbanan besar hanya untuk mengikut perintah Allah semata-mata.

Inilah yang harus kita jadikan pengajaran dan jadikan iktibar.korban bukanlah setakat menumbangkan lembu dan kambing tetapi sejauh mana kekuatan iman, ketaqwaan dan kemampuan kita bagi melaksanakan perintah Allah dalam kehidupan seharian.

No comments:

Powered by Blogger.