tinta pena biruku...

Hidup ini merupakan suatu persinggahan dan perjalanan kita perlu menuju ke suatu alam akhirat yang kekal abadi..sebagai hamba Allah kita perlu mempersiapkan diri dengan mengamalkan sifat mahmudah iaitu sifat terpuji dan sentiasa istiqamah dalam melakukan sesuatu pekerjaan...hal ini adalah sebagai bekalan kita untuk ke sana nanti..kita perlu topup diri menjadi insan berilmu, berakhlak mulia dan sebagainya agar dapat memperoleh ganjaran pahala untuk diri sendiri..insyaallah..**pesanan untuk diri saya juga..**

Friday, 9 September 2016

X-RAY PERLU KE??SEBAB TU JER??

kali ni nadia nak cerita serba sedikit berkaitan perihal pesakit yang dix-ray.saja berkongsi pengalaman bukannya niat untuk memburukkan sesiapa pun ye.cuma berkongsi cerita jer.



pada waktu onkoll keja malam selalunya pesakit yang datang buat x-ray adalah daripada jabatan kecemasan.doktor yang merawat pesakit akan order x-ray sekiranya dia mahu tahu lebih lanjut apa sebab pesakit mengadu sakit dengan membuat first impression.

pesakit yang kadang2 tak perlu pun dix-ray disebabkan alasan yang tidak munasabah seperti kaki tiba2 rasa sakit,takkan la nak x-ray kaki semata-mata padahal rasa sakit ja pun tapi belum tentu ada patah bukannya disebabkan jatuh ka ada benda menghempap kaki ka.doktor yang order x-ray kaki tu seharusnya perlu lebih tahu wajar ka perlu dix-ray..x-ray ni pula terdedah kepada radiasi.lebih eloklah dielakkan.

pesakit yang memang dikhuatiri sebabkan jatuh, kemalangan,kena tumbuk,kena hempap barang berat memang wajar la perlu dix-ray.bukannya saya tak suka pesakit yang takdak sebab khusus buat x-ray tetapi saya kesian la free ja dapat radiasi bila x-ray.pesakit pun jika berjumpa doktor jika anda rasa tak perlu x-ray bagitau ja kat doktor saya tak mau x-ray jika rasa tidak perlu..anda berhak menolak jika tak mau kena x-ray..jika anda rasa perlu tak mengapa..bak kata orang tepuk dada tanya selera.yang sakit anda.

walaubagaimanapun kami tetap buat x-ray juga walaupun nampak pesakit macam tak perlu sebab doktor dah order dan pesakit bersetuju untuk dix-ray.ada juga terjadi di tempat keja saya semasa luar waktu pejabat pesakit boleh berjalan sendiri tanpa bantuan  dan doktor order untuk buat ct brain.alasannya disebabkan stroke/CVA.kadang2 nampak macam tak munasabah pun tetapi kami tetap jalankan tugas scan kepala pesakit tu.tapi hasilnya pada gambar takdak apa pun..normal ja.mungkin doktor risau ada something kat otak pesakit kot..takpa kami redha menjalankan tugas sebab kami membantu tugas doktor untuk mendiagnosis pesakit.

x-ray perlu dilakukan sekiranya memang diperlukan..jika dah sesak nafas dan susah bernafas jangan pula tak mau dix-ray nanti kang tak pasal2 masuk ICU terus..jika perlu dix-ray sesiapa pun kena hormat keputusan doktor untuk 
x-ray.kalau pesakit enggan melakukan x-ray terpulanglah apa2 jadi nanti tanggung sendiri ye.kami sebagai kakitangan hospital akan menolong sedaya upaya menjalan tugas kami kepada orang awam yang datang sebagai pesakit dan memerlukan rawatan dan x-ray.

sekian dahulu nadia melalut ..hehehe



No comments:

Post a Comment