tinta pena biruku...

Hidup ini merupakan suatu persinggahan dan perjalanan kita perlu menuju ke suatu alam akhirat yang kekal abadi..sebagai hamba Allah kita perlu mempersiapkan diri dengan mengamalkan sifat mahmudah iaitu sifat terpuji dan sentiasa istiqamah dalam melakukan sesuatu pekerjaan...hal ini adalah sebagai bekalan kita untuk ke sana nanti..kita perlu topup diri menjadi insan berilmu, berakhlak mulia dan sebagainya agar dapat memperoleh ganjaran pahala untuk diri sendiri..insyaallah..**pesanan untuk diri saya juga..**

Friday, 1 April 2016

BELAJAR ILMU KEIBUBAPAAN MELALUI REALITI SHOW "THE RETURN OF SUPERMAN"

REALITI SHOW BERTAJUK "THE RETURN OF SUPERMAN"


Realiti show "The Return of Superman" merupakan rancangan realiti tv dari Korea Selatan yang cukup popular yang ditayangkan sejak bulan September 2013 di KBS2 channel sehinggalah sekarang.lamakan bertahan.Rancangan  ini mengisahkan kehidupan apabila si ayah (merupakan seorang selebriti) menjaga anaknya tanpa kehadiran isteri di sisi mereka selama 48 jam.Si ibu pergi berehat dan akan kembali semula selepas 48 jam.Sepeninggalan si isteri mereka, si ayah perlu melaksanakan tugas rutin isteri mereka dan menguruskan anak mereka...ha boleh jadi  superdaddy la..Di samping itu, si ayah perlu melakukan aktiviti bersama anak mereka semasa ketiadaan isteri.jurukamera yang merakam adegan si ayah menguruskan anak bersembunyi di dalam khemah ataupun playhouse supaya anak selebriti tidak perasan akan kewujudan adanya kamera yang merakam aksi mereka..lagipun  dapat merakam aksi mereka secara spontan dan bersahaja..

Aku pun terjebak menonton rancangan tv ni apabila ternampak iklan di internet pada tahun lepas 2015.Rancangan ni  boleh ditonton melalui youtube juga selain daripada menonton di channel KBS.sejak setahun bergelar seorang ibu ni rasa lebih teruja apabila dapat menonton keletah anak-anak selebriti ni..macam2 ragam tengok keletah si kecil ni.so adorable u oolls...aku cukup terpaut apabila pertama kali tengok segmen triplet kembar tiga tu iaitu anak kepada pelakon terkenal Song II-Gook.triplet tu bernama
 Dae-han ,Min-guk dan Man se...

Kenapa aku kata melalui rancangan tv ni dapat belajar ilmu keibubapaan ???Hal ini kerana aku mendapat secebis ilmu keibupaan.antaranya adalah  bagaimana nak menguruskan anak yang ramai seorang diri jika mempunyai anak lebih daripada 2 orang..bukannya senang oooo nak uruskan kanak-kanak dan bayi serentak.seronok  tengok gaya dan rentak selebriti ayah yang uruskan anak mereka seorang diri walaupun hanya 48 jam..aku sebagai seorang ibu pun tak menang tangan gak kalau mempunyai lebih daripada 2 orang anak kecil yang perlu diuruskan.selain itu, aktiviti permainan yang mereka tunjukkan dalam rancangan ni membolehkan aku mendapat  idea untuk bermain dengan anakku Muhammad Arsyad.anakku sekarang dah pandai berjalan dan faham apa yang aku cakapkan dan suruh lakukan.bolehlah skit2...alhamdulillah suatu perkembangan yang positif.








Jadual di bawah merupakan sumber yang diambil daripada laman web wikipedia..

DurationDadChildrenMom/WifeFilming location
2013
Chuseok Special Pt 1 - 3
Ep 1 - Present
Lee Hwi-jae
Comedian/Host
Son: Lee Seo-eon
DOB: March 15, 2013(age 3) (Fraternal twin)
Moon Jeong-won
Florist
(Chuseok Special - Ep 68
Gangnam, Seoul, South Korea)

Dongcheon-dongSuji-gu,Yongin-si,Gyeonggi Province, South Korea
Son: Lee Seo-jun
DOB: March 15, 2013(age 3) (Fraternal twin)
2015
Ep 89 - Present
Lee Dong-gook7
ProfessionalFootball (Soccer) player
Daughter: Lee Jae-si
DOB: August 14, 2007(age 8) (Fraternal twin)
Lee Soo-jin
Former Miss Korea contestant
Songdo, Incheon, South Korea
Daughter: Lee Jae-ah
DOB: August 14, 2007(age 8) (Fraternal twin)
Daughter: Lee Seol-ah
DOB: July 18, 2013(age 2) (Fraternal twin)
Daughter: Lee Soo-ah
DOB: July 18, 2013(age 2) (Fraternal twin)
Son: Lee Si-an (Daebak-ie)
DOB: November 14, 2014 (age 1)
2016
Ep 114 - Present
Ki Tae-young
Actor
Daughter: Kim Ro-hui
DOB: April 12, 2015(age 0)
Eugene
Singer/Actress
Seoul, South Korea
2016
Ep 116 - Present
Lee Beom-soo
Actor
Daughter: Lee So-eul
DOB: March 1, 2011(age 5)
Lee Yoon-jin
English interpreter
Gangnam, Seoul, South Korea
Son: Lee Da-eul
DOB: February 21, 2014(age 2)
DurationNarrator
2015
Ep 60 - Present
Jung Hye-young6

Former cast

The celebrity dads during 3 part '"Chuseok Special". From left to right: Jang Hyunsung, Choo Sunghoon, Lee Hyunwoo and Lee Hwijae.
Original cast during regular series. From left to right: Jang Hyunsung, Junseo, Junu, Seojun, Lee Hwijae, Seoeon, Tablo, Haru, Sarang and Choo Sunghoon.
Cast as of 2015. From left to right: Lee Seoeon, Lee Hwijae, Lee Seojun, Song Minguk, Song Ilgook, Song Daehan, Song Manse, Choo Sunghoon, Choo Sarang, Uhm Taewoong and Uhm Jion.
*Families and narrators are listed in order of exiting the show.



DurationDadChildrenMom/WifeFilming location
2013
Chuseok Special Pt 1 - 3
Lee Hyun-woo
Singer/Actor
Son: Lee Dong-ha
DOB: September 2009
Yi Je-ni
Museum Curator[6]
Seoul, South Korea
Son: Lee Ju-ha
DOB: April 2011
2014
Ep 25 - 31
3
Kim Jung-tae
Actor1
Son: Kim Ji-hoo (Yakkung)
DOB: February 2011[7]2
Jeon Yeo-jin
University Professor
Busan, South Korea
2013 - 2014
Chuseok Special Pt 1 - 3
Ep 1 - 33
Jang Hyun-sung
Actor
Son: Jang Jun-woo (Junu)
DOB: July 17, 2003(age 12)
Yang Hee-jung
Housewife
Seoul, South Korea
Son: Jang Jun-seo
DOB: July 29, 2007(age 8)
2014
Ep 32 - 39
Do Kyung-wan
News Anchor
Son: Do Yeon-woo (Kkom-kkomyi)
DOB: June 13, 2014(age 1)
Jang Yoon-jung
Trot Singer
Seoul, South Korea
2013 - 2015
Ep 1 - 58
Tablo
Rapper/Songwriter
Daughter: Lee Ha-ru
DOB: May 2, 2010(age 5)
Kang Hye-jung
Actress
Seoul, South Korea
2015
Ep 59 - 103
Uhm Tae-woong
Actor
Daughter: Uhm Ji-on
DOB: June 18, 2013(age 2)
Yoon Hye-jin
Ballerina
Opo-eup,Gwangju,Gyeonggi, South Korea
2014 - 2016
Ep 34 - Ep 116
Song Il-gook
Actor[8]
Son: Song Dae-han
DOB: March 16, 2012(age 4) (Fraternal triplet)
Jeong Seung-yeon
High Court Judge5
Songdo,Incheon, South Korea
Son: Song Min-guk
DOB: March 16, 2012(age 4) (Fraternal triplet)
Son: Song Man-se
DOB: March 16, 2012(age 4) (Fraternal triplet)
2013 - 2016
Chuseok Special Pt 1 - 3
Ep 1 - 122
Choo Sung-hoon
MMA Fighter
Daughter: Choo Sa-rang
DOB: October 24, 2011(age 4)[9]
Shiho Yano
Model
Minato, Tokyo, Japan
DurationNarrator
2013
Chuseok Special Pt 1 - 2
Yoo Ho-jeong
2013 - 2014
Ep 1 - 27
Chae Sira
2014
Ep 28 - 37
Shin Ae-ra
2014 - 2015
Ep 38 - 59
Heo Su-gyeong4

No comments:

Post a Comment