RESEPI NASI TOMATO NOXXA
BAHAN TUMIS A
6 ulas hirisan bawang merah
4 ulas hirisan bawang putih
2 inci hirisan halia
2 helai daun pandan
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
3 kelopak bunga lawang
2 inci kulit kayu manis
BAHAN MASAK B
3 sudu besar mentega
½ pot susu cair
2 sudu besar tomato puree
4 pot air (mengikut keperluan
semasa)
Garam secukup rasa
3 pot beras setelah dibasuh bersih
CARA MEMASAK
Mula-mula masak menu STIR FRY
1) Plug dihidupkan atau switch ON
2) Tekan menu STIR FRY dan tekan ON
3) Masukkan 3 sudu mentega
4) Masukkan bahan tumis A apabila mentega dan cair dan menjadi panas
5) Kacau hingga naik bau dan bawang menjadi kekuningan
6) Masukkan susu cair dn 2 sudu besar tomato puree
7) Letakkan garam dan kacau sekali dua
8) Masukkan 4 pot air
9) Bila sudah mendidih tekan butang OFF
Lepas itu masak dengan menggunakan
menu Low Pressure(kalau High Pressure nasi selalu jadi berkerak)
6) masukkan
beras dan kacau
7) Tutup periuk
PC Noxxa dan tombol perlu dipusing hingga ke Titik Pressure
8) Tekan menu Low Pressure sebanyak 7 kali untuk 7 minit
9) Tekan butang On
10) Bila nasi dah masak, akan dengar bunyi dan menunjukkan angka 0.0.
Amaran : jangan terus
buka tudung periuk..BAHAYA kerana berada dalam keadaan pressure
11) Pusing tombol ke titik
Steam
12) Jaga-jaga jangan dekatkan muka ke arah titik Steam tersebut kerana
wap akan keluar.
13) Buka tudung periuk bila dah abis semua wap keluar
14) Kacau nasi dengan senduk dan tutup semula untuk lebih mesra
15) Butang Reheat akan menyala
16) Ok, siap…
17) sedap dimakan dengan ayam masak merah dan acar timun
Untuk
pengetahuan korang, nilah first time nadia guna periuk noxxa ni .menu pertama
adalah masak nasi tomato noxxa..jadilah juga akhirnya dengan panduan resepi
dari kawan2 yang pernah menggunakan periuk pressure cooker noxxa ni.OK, SELAMAT
MENCUBA YE.
Senang ada nixxa cepat dan sedap..
ReplyDeleteya betoi tu kak....
DeleteSedapnya..tapi Nia XD noxxa
ReplyDeleteSenang n cpt msk..jimat masa����
ReplyDelete