tinta pena biruku...

Hidup ini merupakan suatu persinggahan dan perjalanan kita perlu menuju ke suatu alam akhirat yang kekal abadi..sebagai hamba Allah kita perlu mempersiapkan diri dengan mengamalkan sifat mahmudah iaitu sifat terpuji dan sentiasa istiqamah dalam melakukan sesuatu pekerjaan...hal ini adalah sebagai bekalan kita untuk ke sana nanti..kita perlu topup diri menjadi insan berilmu, berakhlak mulia dan sebagainya agar dapat memperoleh ganjaran pahala untuk diri sendiri..insyaallah..**pesanan untuk diri saya juga..**

Wednesday, 12 October 2016

SELFIE..ADA AKU KISAH??

SELFIE asalnya daripada singkatan bahasa Inggeris 'Self Potrait Photography'.apa itu selfie??
selfie merupakan suatu perbuatan mengambil gambar wajah sendiri menggunakan kamera ataupun telefon bimbit.sejak adanya kecanggihan teknologi telefon bimbit sudah mempunyai front camera.ini memudahkan lagi untuk kita selfie tanpa perlu meminta bantuan orang lain untuk menangkap gambar kita seorang diri.



amalan selfie ini telah menular di kalangan anak remaja.ada yang suka mengupload gambar selfie tu laman sosial dan ada yang hanya selfie untuk simpanan sendiri.terpulanglah pada individu masing-masing. 

ada yang suka upload di laman sosial menunjukkan mereka amat yakin dengan penampilan diri sendiri.ada aku kisah??ada segelintir manusia yang tidak berpuas hati mesti akan kata begini kepada orang yang suka selfie seperti
 "macam comel je" "macam lawa je"..tapi individu yang suka selfie tu tak kisah pun apa pandangan orang lain kepada dirinya asalkan dia berpuas hati upload gambar selfie.ha kan,  ko ado??



aku pun suka juga selfie.kadang2 ada gak upload gambar selfie kat laman sosial.hehehe...saja gatai nak upload.tapi niat aku bukannya untuk dapatkan like atau comment daripada rakan2 cuma sekadar upload ja.takdak niat apa apa pun.semua ni bergantung kepada diri masing2.

selfie ni dapat memberi keburukan jika individu tersebut terlalu kerap mengupload gambar selfie yang seksi dan boleh menaikkan nafsu syahwat golongan ajnabi/lelaki.BERWASPADALAH YE WANITA SEKALIAN , BERPADA PADALAH MENGUPLOAD GAMBAR SELFIE YE..nak selfie tak salah tapi beringatlah juga kan.zaman sekarang ni macam2 boleh jadi sebab ada ja mata2 nakal yang memerhati kita.

oklah,sekian dahulu entri ni..bye..tadaaa..


GAMBAR DIRIKU SELFIE



4 comments:

  1. Betul tu..
    Kebanyakan kita selfie suka-suka je.. Tak cara pun berapa like atau komen..
    Tapi muncul kajian orang selfie ni kesunyian la pulak.. Amik gambar sendiri pun dianggap sunyi ke... -__-"

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.tak sunyi pun.ambik gambar selfie sekadar suka2 ja kan..ta harapkan pun like ka komen apa pun..hehehe..

      Delete
  2. suka selfie..tapi kalau dapat product review x leh nak selfie sebab tulian kat product tu terbalik nanti...

    ReplyDelete